Aksaray İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmalı iptal davasında, geçici görevlendirme kararı iptal edildi.

Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride? Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride?

Sendikal Güvence Hakkı Vurgusu

Hürriyet Sağlık-Sen’den yapılan açıklamada, sendika iş yeri temsilcilerinin sendikal faaliyetler nedeniyle yaptırıma uğramaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada,

“Sendikal güvence hakkı, sendika iş yeri temsilcilerinin gerek sendikaya üye olması gerekse temsilcisi olduğu sendikanın faaliyetlerine katılması nedeniyle yaptırıma uğramaması veya farklı bir muameleye tabi tutulmaması teminatını da içermektedir,” denildi. Bu tür görevlendirmelerin, örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilerek, 4688 sayılı kanuna göre sendika temsilcilerinin görev yerinin değiştirilemeyeceği ifade edildi.

Demokratik Toplum Düzenine Aykırı

Mahkeme, geçici görevlendirmenin zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediğine ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına karar verdi. Hürriyet Sağlık-Sen, bu görevlendirmenin, sendikal faaliyetlerin engellenmesi amacı taşıdığını belirtti.

Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkanı Erdoğan Çakmak’ın Açıklaması

Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkanı Erdoğan Çakmak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,

“Sendikal hak arayışında omuz omuza mücadele ettiğimiz üyemizden iş yeri temsilcimize, il başkanımıza ve sendikamızın her ferdinin sendikal faaliyetlerinin engellenmesini amaç güden idareler ve kötü niyetli kişiler her fiili karşısında bizi bulacaktır,”

ifadelerini kullandı. Çakmak, davayı açtıktan sonra davalı idarenin hatasını anlayarak geri adım attığını ve sendika temsilcilerine yönelik görevlendirmelerden vazgeçtiğini belirtti. Ayrıca, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

Teşekkür Mesajı

Çakmak, Hürriyet Sağlık-Sen’in mevzuattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ünal’a, Niğde İl Başkanı Sinan Mendi’ye, ASM Komisyon Başkanı Ergin Gün’e, tüm ASM komisyon üyelerine ve hukuk müşavirlerine emeklerinden dolayı teşekkür etti.