Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı olan Prof. Dr. Demirtaş, sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Ünlü ekonomist, yaptığı açıklamalarla tasarruf politikalarının uygulanma yöntemlerine dair önemli eleştirilerde bulundu.

Prof. Dr. Demirtaş, “Türkiye’nin tasarruf yapması gerektiğini” belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin tasarruf etmesi gerekli. Ama bu tasarruf dar gelirliden, emekliden, işçiden, memurdan, çiftçiden başlayamaz. Bu tasarruf, itibardan başlar, siyasetçilerden başlar, hükümetten başlar, devletten başlar. Başlamalı…”

Hükümetin tasarruf politikalarının uygulanma yöntemlerine dair eleştirilerini dile getiren Prof. Dr. Demirtaş, asgari ücret artışının dar gelirli kesimleri koruma amaçlı olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Demirtaş’a göre, tasarruf politikaları toplumsal adaleti sağlamak amacıyla öncelikle üst kademelerde başlamalı. İtibar, siyasetçiler, hükümet ve devletin tasarruf etmeye başlaması gerektiğini savunan Demirtaş, bu yolla halkın üzerindeki ekonomik baskının azaltılabileceğini ifade etti.

Dr. Mahfi Eğilmez’in Görüşleri

Öte yandan, deneyimli iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez de asgari ücrete zam yapılması gerektiğini belirterek, bu konudaki görüşünü paylaşmıştı. Eğilmez, ekonomik dengenin sağlanabilmesi için asgari ücretin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu savundu. Bu artışın, özellikle dar gelirli kesimlerin ekonomik sıkıntılarını hafifletmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Eğilmez, ekonomik politikalarda sosyal adaletin önemine dikkat çekti.

Geçmiş Açıklamaların Hatırlatılması

Prof. Dr. Demirtaş, daha önce de benzer bir konuya değinmiş ve 20 Mayıs’ta yaptığı bir paylaşımda şu mesajı vermişti:

“Tasarrufa fakir fukaradan başlanmaz, siyasetçiden başlanır.”

Bu ifadeleriyle, Türkiye’nin enflasyonla mücadele kapsamında yürüttüğü tasarruf politikalarının daha üst kademelerden başlaması gerektiğini bir kez daha vurgulamıştı. Demirtaş, bu açıklamasıyla tasarruf politikalarının sosyal adaleti gözeten bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.