Artan enflasyon karşısında eriyen memur maaşları ile ilgili temmuz ayında en az % 30 zam beklenirken hükümet kamuda çalışanlar için yedi farklı düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

STATÜ FARKLILIKLARI GİDERİLECEK

Hükümetin ttacağı adımların başında ek göstergesiz memur bırakmayarak, idari kadrodaki personeller için de ek gösterge verileceği, unvan ve sorumluluğuna göre ek gösterge hiyerarşisinin oluşturulacak, sayıları 530.000’i bulan sözleşmeli kamu çalışanları için yeni haklar getirileceği, kadro maaş tayin başta olmak üzere görevde yükselme gibi sorunların halle edileceği bunların yanında sosyal hakların tüm çalışanlara eşitleneceği, kamu personel rejimindeki statü farkı farklılıklarının gidebileceği belirtildi

3600 EK GÖSTERGE VE SÖZLEŞMELİKERE YENİ HAKLAR

Kamuda çalışanlara yönelik uygulamaya geçirilmesi planlanan yedi farklı uygulamadan ilki 3600 ek gösterge ve 530.000 sözleşmeli kamu çalışanına verilecek yeni haklar olacak. 2021 Ağustos ayında altıncı dönem toplu sözleşme görüşmelerinde bu iki konuda protokole yazılı olarak eklenerek Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Toplu sözleşmenin 51. ve 52. maddeleri nde 3600 ek gösterge ve sözleşmelilere verilecek haklarla ilgili değişiklikler şu şekilde yer almıştı:

  • MADDE 51- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak üzere ek göstergelere ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
  •  MADDE 52- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

EK GÖSTERGE ORANLARI YENİDEN DÜZENLENECEK

Özellikle ek gösterge konusunda atılacak adımlarla kamuda ek göstergesiz memur kalmayacağı ifade edilirken memurlar arasındaki tüm ünvanların tek tek elden geçirileceği, mevcut ek göstergelerin arttırılacağı ve sorumluluk, hiyerarşi ve unvan gözetilerek ek gösterge oranlarının yeniden belirleneceği ileri sürüldü.

EK GÖSTERGE DENGESİZLİKLERİ GİDERİLECEK

Yapılacak değişiklikle beraber ünvanlar arasındaki ek gösterge dengesizliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan hükümet, bununla ilgili son toplantının 10 Mayıs’ta yapılmasını planladı. Yetkili konfederasyon Memur Senle yapılacak toplantıda ortaya çıkacak taslak metnin daha sonra TBMM gündemine getirilerek yasalaşması bekleniyor.

MAAŞ VE İKRAMİYE ARTIŞI SAĞLANACAK

Ek gösterge artışlarıyla memurların hem emekli maaşları hem de ikramiyelerinde önemli ölçüde artış sağlanırken, maaşlar da yaklaşık 1300 TL’yi geçen ücret artışı olması bekleniyor. Bu artışların emekli ikramiyelerinde ise yaklaşık 40.000 TL’nin üzerine çıkması hedefleniyor.

ÜST DÜZEY MEMURLARIN GÖSTERGELERİDE YENİDEN DÜZENLENECEK

Kariyer meslekler olarak adlandırılan üstdüzey memurlar için de ek gösterge artışının yapılacağı belirtilirken şube müdürleri, daire Başkanları, üniversitelerdeki Genel Sekreter yardımcıları ile mahalli idarelerdeki yöneticiler açısından da ek göstergelerde düzenleme yapılacak.

YHS'YE EK GÖSTERGE GELİYOR

Tüm bunların yanında hiç ek gösterge almayan yardımcı hizmetler sınıfının da ek göstergeye kavuşması bekleniyor.

4B'YE YENİ HAKLAR VERİLECEK

Toplu sözleşmenin 52. maddesinde belirtilen sözleşmelilerdeki statü değişikliği ile ilgili çalışmada ek gösterge görüşmeleri ile paralel devam ettirildiği belirtildi. Bu çalışmayla da  4/B olarak ifade edilen sözleşmeli personeldeki dağınık yapının sadeleştirilmesi ve 4/A diye tabir edilen kadrolu memurlardaki hakların onlara da verilmesi hedefleniyor.

EŞ DURUMU TAYİNİ VE İZİN DEVRİ HAKKI VERİLECEK

4/B sözleşmeli personelin sosyal ve mali hakları değiştirilirken daha çok Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan sözleşmeli memurların eş durumu tayini, görevde yükselme, unvan değişikliği sınavlarına girememe gibi sorunları çözülürken yıllık izin devir hakkı da bu çalışanlara yapılacak düzenlemeyle verilecek.

İMZA YETKİSİ VERİLECEK

Tecrübeli sözleşmeli personele İmza yetkisi getirilirken kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde 39 farklı statüde bulunan sözleşmeli personel istihdamı sadeleştirilerek yeni düzenleme hayata geçirilecek.Çalışmaların tamamı sosyal taraflarla müzakere halinde uzun süredir devam ederken memurların taleplerinin dikkate alınarak taslakların oluşturulduğu belirtildi.