Gayrimenkul hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, 2024 yılında konut piyasasının durağın olmasına rağmen önümüzdeki yıl durumun değişeceğinin nedenlerini anlattı.

Önümüzdeki yıl artacak

Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile beraber mevduat sahiplerinin yatırımlarını konuta yönlendireceğine dikkat çeken Kiraz, 2025’in temmuz ayından sonra ve 2026 yılında konut talebinin artacağını savundu.

Satılık daire fiyatları %5 azaldı

Türkiye genelindeki satılık daire fiyatları, mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.1 oranında düşüş yaşadı. Bu durum, fiyatların reel anlamda ilk defa gerilediğini işaret ediyor. Diğer yandan, aynı dönemde kira fiyatları ise yüzde 55-58 oranında bir artış göstererek ters bir eğilim sergiledi.

Faiz artırımı konut fiyatlarını vurdu

Konut satışlarındaki bu durgunluğun temel nedenleri arasında faiz oranlarındaki artış ve büyükşehirler ile Anadolu şehirleri arasındaki fiyat farklılıkları yer alıyor. Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, "Piyasanın kendi kendini düzenlemesi ve büyükşehirler ile diğer şehirler arasındaki fiyat uçurumları, satış fiyatlarının gerilemesinde başlıca etkenler" şeklinde konuştu.

Büyükşehirlerde ev sahibi olmak daha zor

Haber Global'de yer alan habere göre; Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, "Kiralık konut fiyatlarında yılbaşında yaşanan artış, şubat ve mart aylarında durgunluğa yerini bıraktı. Bu durum, konut kiralamak isteyenler için bir fırsat sunuyor" şeklinde konuştu. Kiraz ayrıca, büyükşehirlerde ev sahibi olmanın giderek zorlaştığını ve konut kredilerinin faizlerinin ödenebilecek seviyelerde olmadığını belirtti.

2025’te faiz indirim süreci başlayacak

Avukat Sinan Keskin ise, konut fiyatlarındaki reel gerilemenin ana sebeplerinden birinin artan konut kredi faizleri olduğunu vurguladı. Keskin, gelecek yıl fiyatların yeniden yükselişe geçeceğini ifade ederek, "2025 yılında faiz indirim sürecine girilmesiyle birlikte, mevduat sahiplerinin yatırımlarını konuta yönlendireceğini ve kentsel dönüşüm sürecinin de fiyatları artıracağını öngörüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, seçim sonrası sürecin olumsuz beklentilerini ortadan kaldırsa da, konut talebinin düşük kalacağını ve yeni projelere başlama iştahının düşük olacağını ifade etti. Işık, "Sektör olarak birlikte hareket etme zamanı" ifadesini kullandı.

Kamu İşçilerinin 14 Mayıs Maaşları Yüzde 27 Vergi Dilimine Takıldı Kamu İşçilerinin 14 Mayıs Maaşları Yüzde 27 Vergi Dilimine Takıldı

Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur ise, "Artan kira fiyatları ve inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul yatırımlarını olumsuz yönde etkiliyor" diyerek, bu durumun hem konut sahibi olma girişimlerini zorlaştırdığını hem de kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih edenlerin sayısını azalttığını belirtti.