Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında, enflasyonla mücadeleyle ilgili yapılan çalışmalara yönelik soruları yanıtladı. 

Yılmaz, 3 yıllık perspektifle hazırlanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) istikrarlı şekilde uygulandığını ve sonuçlarının görüldüğünü ifade etti. Enflasyonun yaz aylarında büyük ölçüde düşeceğini öngören Yılmaz, 2026 yılında enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara gerileyeceğini aktardı.

Kamu İşçilerinin 14 Mayıs Maaşları Yüzde 27 Vergi Dilimine Takıldı Kamu İşçilerinin 14 Mayıs Maaşları Yüzde 27 Vergi Dilimine Takıldı

“20 puanlık bir düşüş bekliyorum”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yaz aylarında enflasyonda ivme kaybı yaşanacağını ifade ederek; “Yıllık bazda rakamların zirve yapacağı ay, mayıs enflasyonu” diyen Yılmaz, sonraki dört ayda hızlı bir düşüşün olacağını söyledi. “Ne kadar düşer?” sorusu üzerine Yılmaz, “20 puanlık bir düşüş bekliyorum.” ifadesini kullandı. Düşüşün esas etkisinin program olduğunu aktaran Yılmaz, “Aylık bazda ciddi düşüşler göreceğiz sonra da yıllık düşüşleri göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Yatırımlar Türkiye’ye geliyor

Cevdet Yılmaz, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini, 2026 yılında ise tek haneye ulaşılacağını kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımı yapılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz “Esas olan yatırımların gelmesi. Yatırımlar Türkiye’ye gelmeye başladı. Özellikle portföy yatırımlarında ciddi bir artış görüyoruz. Doğrudan sermayede de çok umut verici sinyaller görüyoruz. Yatırımcı ilgisinin arttığını görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Kamuda gereksiz harcama vurgusu

İşgücü piyasalarındaki reformların, mesleki eğitim alanındaki planlarının istihdama önemli katkı sunacağını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de alınabilecek tasarruf tedbirlerine” ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Enflasyonla mücadele topyekun mücadeledir. Kamusuyla, özel sektörüyle, sivil toplumuyla bu mücadelede bütün kesimlerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Gereksiz harcamalardan, ihtiyaç duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor.”