Ancak kayıplar sabitin iki katı olunca tam tamına mağduriyetlerinin tam giderilmesi söz konusu değildir. 3 aylık bir düzenlemede 3 ay sonrası için al geriden geriden yine eski yerinden diyerek başladığımız yere geri dönülmektedir.

Tam bir iyileştirme geçici, pansuman tedbirlerle olmayacağı aşikardır. Kangrenleşen bu sisteme neşteri vurmak gerekir. Her defasında pansuman tedbirlerle günü kurtarırken sorunu yeni günlere taşıyoruz. Bir kez inisiyatif alıp sorunu kökünden halletmek bu kadar zor olmamalıdır.

Çözüm tek kalemde dolgun maaş ile mümkündür. Aksine yapılanlar sağlık çalışanlarını geçiştirmek, anlamamak, sorunlarını bildiğini zannedip, sorunları bilmediğiniz manasına gelmektedir.

Tavandan ek ödemede geçici olarak verilen % de 50 ek ödemenin % de 100 e tamamlanıp sabit ile birlikte maaşa mahsup edilmesi ile, genel bütçeden tek kalemle sorunu çözebilirsiniz.

Likapa

HER 5 SAĞLIK ÇALIŞANINDAN 4’ü MUTSUZ...

Her 5 sağlık çalışanından 4’ü kendini mutsuz hissediyor. Uluslararası Medikal Kurtarma Ekipleri Derneği’nin raporuna göre, sağlık çalışanlarının yarısından fazlası ise baskı altında olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Medikal Kurtarma Ekipleri Derneği’nin (UMKE-DER) hazırladığı ‘Covid-19 Salgınında Sağlık Çalışanlarının Psikososyal Durum Değerlendirmesi’ Raporu’nda üstünde durulması gerekilen tespitler vardı. Rapora göre, sağlık çalışanlarının yarısından fazlası kendisini baskı altında hissettiğine ve endişelerden dolayı uykusuzluk çektiğine de vurgu yapıldı. Her 5 sağlık çalışanından 4’ü günlük işlerinden zevk almıyor ve kendisini mutsuz hissediyor.

Ülke genelindeki sağlık çalışanları ile yapılan anket sonrası hazırlanan raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Sağlık çalışanı ve destek personelinin geneline bakıldığında, en yaygın beş zorluğun sırasıyla, ‘sürecin belirsizliğinin yarattığı kaygı, evde steril ortam yaratma çabası ve kendini yakınlarına dokunma konusunda baskılama, insanların tedbir almadığını düşünerek öfke ve umutsuzluk duyma, yakın çevreye bulaştırma korkusu ile ekip arkadaşlarının kopması veya hasta olmasıyla ilgili haberler duyma olduğu görülmüştür.”

“Zor ve baskı altında hissetme, endişelerden dolayı uykusuzluk çekme ve sorunlarla uğraşamama gibi durumların da çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının yarısından fazlasında mevcut olduğu görülmüştür” ifadelerinin yer aldığı rapordaki tespitler şöyle:

► Depresif belirtiler olarak adlandırılabilecek durumlar, sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu belirsizlik ve yoğun umutsuzluk duygularının varlığıyla birlikte değerlendirildiğinde beklenen tepkilerdir. Ancak bunların uzun sürmesi, çalışanların hem iş yaşantılarında hem de kişisel hayatlarında işlevselliklerinin azalmasına yol açabilecek bir potansiyel de barındırmaktadır.

► Zorlukları halledemeyecek gibi hissetme ve kendine güveni kaybetme yaklaşık her beş kişiden ikisinde, karar vermede güçlük ile yapılan işe dikkati verememe de yaklaşık her üç kişiden birinde gözlenmiştir.

► En olumlu görülen durumlarsa, özellikle kendilerine duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte işlerine toplum tarafından da daha çok anlam yüklenen sağlık çalışanlarının kendini değersiz görme ve işe yaramadığını düşünme oranlarının görece düşük olmasıdır.