Kamu kurumlarında servis hizmetinin yerine toplu taşıma kartı verilmesi uygulaması başlatılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama gideri, geçen yıla kıyasla yaklaşık 3 kat arttı. Tasarruf tedbirleri kapsamında, ekonomik olmayan hatlarda servislerin kaldırılması planlanıyor ve bunun yerine toplu taşıma kartı verilmesi düşünülüyor.

Tasarruf için çalışmalar başlatıldı

Yerel seçimlerde beklenen sonuçları alamayan iktidar ise, daha önce halktan sabır isteyerek belirttiği "kamuda tasarruf" söyleminden vazgeçmiyor. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem de yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu kesiminde tasarruf için çalışmalar başlattıklarını açıkladılar.

Memur servisten indirilerek toplu taşımaya bildirilecek

Hükümet, ihtiyaç fazlası araçları satışa çıkarmaya hazırlanırken, memurların da personel servislerinden indirilerek otobüs veya metroya yönlendirilmesi için adımlar atmaya hazırlanıyor.

Emeklilerin İkramiyesine Bir Zam Daha Gelebilir Emeklilerin İkramiyesine Bir Zam Daha Gelebilir

Sözcü gazetesi tasarrufun detaylarına ulaştı

SÖZCÜ'nün elde ettiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından personel servisi hizmetleriyle ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda, kamu kurumlarında çalışan kişilere servis hizmeti sağlanmasının ekonomik olmadığı durumlarda, servislerin kaldırılarak toplu taşıma kartlarının verilmesi planlanıyor. Günlük bir gidiş bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartlarının verilmesinin maliyet açısından avantaj sağlayacağı belirtilirken, özellikle büyükşehirlerde uygulamanın ilk olarak hayata geçirileceği vurgulandı.

Personel servis giderleri arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri önemli ölçüde arttı. Ocak ayında 141,7 milyon, Şubat ayında 379,6 milyon ve Mart ayında ise 477,3 milyon lira olmak üzere toplamda 998,6 milyon lira harcandı. Geçen yılın aynı döneminde bu giderlerin toplamı 363,5 milyon lira olarak kaydedilmişti.

Personel servis gideri 3 kat arttı

Bu verilere bakıldığında, devletin servis taşımacılığına harcadığı para miktarının neredeyse 3 kat arttığı görülüyor. 2023 yılında ise bu giderlerin toplamı yıllık olarak 2 milyar 611 milyon lira olarak gerçekleşmişti.

Tasarruf tedbirlerine personel servisleri de dahil edilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 30 Haziran 2021'de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirlerini içeren genelge, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu genelgeyle birlikte, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de dahil edilmişti. Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetlerinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumların servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti.

Servis kapasitesinin %70’i doluyor

Ayrıca personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konmaması gerektiği belirtilmişti.

Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başladığı andan itibaren kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Bu genelgede, Erdoğan tarafından 2021'de çıkarılan genelgenin hatırlatılarak, "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesine yer verilmişti.