Milyonlarca memur ve emekli 1 Temmuz’da yapılacak maaş zamları ile ilgili gözünü hükumete çevirmiş durumda.

Merkez Bankası ise bugün açıkladığı enflasyon beklenti anketi ile yılsonu enflasyon tahminini güncelledi. 

TÜİK tarafından haziran ayına ait enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından memur ve emekliye verilecek enflasyon farkı zam oranı belli olacak. 

Merkez Bankası enflasyon anketine göre ise mayıs ayı enflasyon beklentisi yukarı yönlü güncellenirken yıllık enflasyon beklentisi ise aşağı yönlü değişti. 

Peki tüm bu gelişmeler ışığında haziran ayında enflasyonun kaça yükselmesi bekleniyor? Memur ve memur emeklisinin zam oranı için muhtemel senaryolar haber detayı.

MB enflasyon beklenti anketi

Bugün açıklanan Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketine göre, katılımcılar enflasyon beklentisini yüzde 3'ten yüzde 3,04'e yukarı yönlü güncelledi. Haziran ayında ise aylık enflasyonun yüzde 2,56 olarak gelmesi öngörüldü.

  • Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16'dan yüzde 43,64'e geriledi.
  • Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 olarak açıklanmış, dört aylık enflasyon ise yüzde 18,72 olarak belirlenmişti.

6 aylık enflasyon beklentisi ne olacak?

Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 olarak açıklanmıştı ve dört aylık enflasyon yüzde 18,72 seviyesindeydi.

Beklenti anketindeki tahminlere göre, mayıs ayında enflasyon yüzde 3,04'e, haziranda ise yüzde 2,56'ya düşecek.

Yoksulluk Sınırı 4 Bin TL Artarak 61 Bin Liraya Oldu Yoksulluk Sınırı 4 Bin TL Artarak 61 Bin Liraya Oldu

Bu verilere göre, altı aylık enflasyon yaklaşık olarak yüzde 25 seviyesine ulaşacak.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının kesinleşmesi temmuzun ilk haftasında gerçekleşecek.

Emekli maaş zam beklentisi ne durumda?

Emekli maaşları, son altı aylık enflasyon oranında artırılıyor.

Nisan ayı itibarıyla, işçi emeklisinin maaş zammı yüzde 18,72 seviyesine ulaştı.

Piyasa katılımcıları anketindeki verilere göre, temmuz ayında emekli maaşlarına yaklaşık olarak yüzde 25 oranında bir zam yapılması bekleniyor.

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya eşitlenmişti. Bu uygulamanın devam etmesi halinde en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak.

Memur maaş zammı ne kadar olacak?

Memur ve memur emeklisi maaşlarına yönelik zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor.

Yılın ilk altı ayında memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme kapsamında yüzde 15 zam almıştı. Bu nedenle, toplu sözleşme gereği ilk altı aydan kaynaklanan enflasyon farkı da ek olarak ödenmesi gerekiyor.

Bu durumda, altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak.

Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin ikinci altı ay için toplu sözlemeden doğan yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

Nisan ayı verilerine göre, dört aylık enflasyon farkı yüzde 3,23 olarak gerçekleşti.

Enflasyon anketindeki tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, memurların enflasyon farkı yüzde 9,1'e çıkacak.

Bu hesaplamalar sonucunda, temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 20 olacak.

Zam oranına göre en düşük emekli maaşı 39 bin liranın üzerine çıkacakken, en düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.

Ali Yalçın: yüzde 10 olur

Yetkili Konfederasyon Genel Başkanı Ali Yalçın ise enflasyon farkının altı ay sonunda Yüzde 10’u bulacağına açıklamıştı. Memur ve memur emeklilerinin temmuz zammının, toplu sözleşmede belirlenen zam oranıyla birlikte yüzde 20'ye ulaşacağı belirtildi. 

Kahveci: Enflasyonun aşağı çekilmesini bekliyoruz

Ancak, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Yalçın, önemli olanın enflasyonun kontrol altına alınması olduğunu vurguladı. Yalçın, "Beklentimiz enflasyonun aşağı çekilmesidir çünkü bu artan şey bizim alım gücümüzü artırmıyor. Bizim cebimizdekini artırıyor gibi gözüküyor ama aslında alım gücümüz düşüyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.

İşçi ve BAĞ-KUR emeklisi ne kadar zam alacak?

İşçi ve Bağkur emeklileri de Temmuz ayında yapılacak artışı merakla bekliyor. Yılın ilk 4 ayında enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Mayıs ve Haziran enflasyonunun eklenmesiyle zam oranları netleşecek.

Merkez Bankası'nın nisan ayı Piyasa Katılımcıları anketinde, enflasyon tahmini mayıs için yüzde 3, haziran ayı için ise yüzde 2,54 olarak belirlendi.

Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25'e ulaşacak ve SSK ile BağKur emeklilerine bu oranda bir zam yapılması gerekecek. Bu durum, işçi ve Bağkur emeklileri için maddi durumlarını etkileyebilecek önemli bir gelişme olacak.

Maaş zammı Temmuzda belli olacak

TRT Haber’e konuk olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Zengin, temmuz maaş zamları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerini ele alan Prof. Zengin, memur ve emekli maaşlarına yapılacak enflasyon farkı zam oranlarını 4 aylık dönem için %13,56 olarak hesapladı.

Memur Enflasyon Farkı değerlendirmesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde görev yapan ve ekonomi alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Tarkan Zengin, Memur enflasyon farkı alacağı için önemli bir tahminde bulundu. Zengin, Nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği açıklamasında, memur ve emekli maaşlarına 1 temmuz’da yapılacak enflasyon farkı iyileştirmesinin 4 aylık oranını %13,56 olarak hesapladı. 

Memur Enflasyon Farkı 

Zengin'in zam analizine göre, Nisan ayında kaydedilen %3,18'lik enflasyon oranı, memurların ve memur emeklilerinin maaşlarında yapılacak artışta enflasyon farkı kalemi için önemli kaydedildi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise maaşlarını Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına göre güncelliyorlar. Bu yılın ilk dört ayında ise maaşlarda %18,72 oranında bir artış yaşandı.

Zengin'in önemli bir vurgusu da gelecek enflasyon verilerinin Mayıs ve Haziran enflasyon oranlarının Temmuz ayındaki zam oranlarını belirleyeceği yönünde. Mayıs ve Haziran enflasyon oranları milyonlarca memur ve emeklinin bütçelerine doğrudan etki edecek. 

Özellikle memurlar, emekliler ve diğer çalışan kesimler için maaşlardaki değişikliklerin yüksek enflasyon nedeniyle etkisi önemi büyük önem kazandı. Enflasyon ve zam oranlarıyla ilgili yapılan açıklamalar yakından izlenmeye devam ediliyor.

ORTALAMA MAAŞLAR 44 BİN TL OLACAK

4 aylık kesinleşen enflasyon farkı ve 6 aylık enflasyon beklentisine göre memur, memur emeklisi için hesaplar netleşti:

Taban Maas Hesaplamasi

6 aylık enflasyonun beklentiler doğrultusunda gelmesi durumunda en düşük memur maaşı 39 bin TL'yi aşacak. Memur emeklisinde taban aylık ise 17 bin 500 TL'nin üzerine yükselecek. Ortalama memur maaşı da 44 bin-44 bin 500 TL bandında olacak.

ORTALAMA MEMUR MAAŞLARI

Ortalama Memur Maaslari

Nisan enflasyonu yüzde 3,18

TÜİK ise nisan ayı enflasyonunu %3,18 olarak duyurdu.

Yapılan hesaplamalara göre, 4 aylık kümülatif enflasyon oranının yüzde 18,72 olacağı öngörülüyor. İlk dört aydaki enflasyon farkı yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. (118,72/115). 

MB Anketine göre tahminler

Nisan ayında meydana gelen yüzde 3,18'lik enflasyona ek olarak, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi Toplu Sonuçlarında yer aldığı gibi Mayıs ayında yüzde 2,82, Haziran ayında ise yüzde 2 enflasyon olması bekleniyor. 

Enflasyon farkı yüzde 8,3

Bu durumda, 1 Temmuz'daki kümülatif enflasyon oranı yüzde 24,50'ye yükselecek ve enflasyon farkı yüzde 8,3 olacaktır. (124,55/115). 

Temmuz toplam zam oranı %19,097

Toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 10'luk zam ile birlikte Temmuz ayındaki toplam zam oranı yüzde 19,097 olacaktır.