Parker uyarısında, FED’in faizleri uzun süre yüksek tutma ihtimalinin gittikçe arttığına işaret ederek, “ABD tahvil getirileri yükseliyor. Dolar bütün para birimlerine karşı değerleniyor. Bu 3 unsur, altın fiyatlarini savunmasız bırakabilir” açıklamasını yaptı.

Hızlı yükselişe ilişkin uyarılar artıyor

Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş devam ediyor ve yeni rekor seviyelere ulaşılıyor. Küresel piyasalarda ons altın, 2395 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Aynı şekilde, serbest piyasada gram altın fiyatı da 2490 TL ile tarihi zirveye ulaştı. 12 Nisan sabah saatlerinde, ons altın 2385 dolar civarında dengelenirken, gram altın da 2480 TL seviyelerinde işlem görüyor. Altın için uzun vadeli beklentiler olumlu olsa da, kısa vadede yaşanan hızlı yükselişe ilişkin uyarılar artıyor.

Daha fazla yükselme beklentisi zayıf

Bu hafta ABD TÜFE verisinin beklentileri aşarak yüzde 3,5'e yükselmesi, iki yıllık ABD tahvil faizlerinin yüzde 5'e yönlenmesi, 10 yıllıkların yüzde 4,50'yi aşması ve dolar endeksinin 105,50'yi test etmesi, altının aleyhine gelişmelere rağmen yükselişinin devam etmesi şaşırtıcı bulunuyor. Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği Kıdemli Danışmanı Bob Parker, "Altın şu anda bir aksiliğe karşı çok savunmasız. Hızlı yükseldiği için, daha fazla yükseliş beklentisi minimum düzeyde olabilir. Çünkü destekleyici temeller eksik" yorumunda bulundu.

ABD doları gücünü koruyor

Altının yönünü etkileyebilecek üç faktör olduğunu belirten Parker; "Birincisi, birçok kişi FED'den bu yıl üç faiz indirimi beklerken, ABD ekonomisinden gelen güçlü veriler, FED'in faiz indirimlerini azaltma ve faizleri daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini artırıyor. İkincisi, altının faiz getirisi olmaması. Artan ABD tahvil faizleri, daha az riskle cazip getiriler sunabilir. Üçüncüsü, ABD dolarının gücünü koruması... Tahvil getirilerinde olduğu gibi, dolar endeksi de sıkı para politikası nedeniyle yükseldi ve bu yıl neredeyse tüm yabancı para birimlerine karşı değer kazandı" şeklinde konuştu.

IBAN Ödemelerinde Akrabalar Bile İncelemeye Alınacak IBAN Ödemelerinde Akrabalar Bile İncelemeye Alınacak

Fikir birliği yok

Altının yükselmesinin nedenleri hakkında da konuşan Parker; "Geçen yıl zayıf bir performans sergiledi. Şimdi telafi etkisi var. Ayrıca, merkez bankaları altına yeniden ciddi alıcı olarak döndü. Bazıları, Bitcoin ile yakın bir korelasyon olduğunu düşünüyor ancak bu konuda bir fikir birliği yok" dedi.

Son zamanlarda artan jeopolitik risklerin ons altını yukarı yönlü hareketlendirdiği dikkat çekerken, birçok kurum ve analistin, bir yıl sonrası için 3000-3500 dolar aralığında bir beklentiye sahip olduğu da görülüyor.