Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bayındır İçerenköy Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşanan ve sosyal medyada paylaşılan bir olaya ilişkin soruşturmayı tamamladı.

Kararda, olayın, 79 yaşındaki N.Z. isimli kadın hastanın 22 Ağustos 2022 tarihinde yaşamını yitirdiği tarihte gerçekleştiği vurgulandı. Olaya karışan hastane personelinin yaşlı ve savunmasız bir yoğun bakım hastasına yönelik davranışlarının insan onurunu aşağılayıcı ve küçük düşürücü nitelikte olduğu ifade edildi. Bu durumun hastanenin ayrımcılık yasağını ihlal ettiği belirtildi.

Soruşturma sonucunda, TİHEK tarafından hastaneye 89 bin 571 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Özellikle yaşlı ve savunmasız hastalara yapılan kötü muamele olaylarına karşı caydırıcı bir ceza olarak nitelenen bu karar, benzer durumların tekrar yaşanmasını engellemeyi amaçlıyor.

Bu olayla ilgili olarak daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından da 3 yıl süreyle meslekten men cezası verilen sağlık çalışanları hakkında da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış ve 4 kişi tutuklanmıştı.