14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Türkiye Genel Seçimleri öncesi, oy kullanamayacak vatandaşlar Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kurallarını araştırıyor. Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmamak suç mu? gibi soruların yanıtları merak ediliyor.

SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, vatandaşların merak ettiği konular arasında, oy kullanmak zorunlu mu ve kullanmamak suç mu gibi sorular yer almaktadır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen kurallara göre, her vatandaşın oy kullanması zorunludur ve bu bir vatandaşlık görevi olarak kabul edilmektedir. Oy kullanmama durumunda ise YSK tarafından cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezanın miktarı ise YSK tarafından belirlenmektedir.

OY KULLANMAMA CEZASI 2023

14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı hala açıklanmadı. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından daha önce belirlenen cezalar göz önünde bulundurulabilir. 2017 Referandum seçimlerinde oy kullanmayanlar için belirlenen ceza tutarı 22 TL iken, bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. YSK'nın oy kullanmama cezası hakkında alacağı kararın, seçmenler tarafından merakla beklenen konular arasında olduğu biliniyor.

Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

14 MAYIS SEÇİM YASAKLARI MADDE MADDE

Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.

Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.

YSK'nın kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak.

Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak.

Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.