Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun belirlediği bu zam oranları, 65 yaş aylığı, engelli ve evde bakım maaşları da dahil olmak üzere birçok alanda etkili olacak. 11 üyeli kurul, Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında toplanarak bu kararları aldı. Zam oranlarıyla ilgili alınan bu kararlar, kamu görevlileri ve emeklileri arasında büyük bir ilgiyle karşılandı.

AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, konuyla ilgili olarak enflasyon farkı ile birlikte yapılan hesaplamaları değerlendirdi. Zengin, ocak ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 43 zam öngörüldüğünü belirtti. Mevcut projeksiyonlara göre, enflasyonun yüzde 58'e kadar çıkabileceğini ifade eden Zengin, enflasyon farkıyla birlikte bu rakamın yüzde 43 civarında olacağını açıkladı.

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarının artışında enflasyon farkının büyük önem taşıdığını vurgulayan Zengin, sendika tarafının enflasyon farkını geçmiş dönemdeki kayıpları telafi eden bir unsura dönüştürdüğünü belirtti. Kamu maliyesi açısından da yüzde 15 değil, enflasyon farkıyla yüzde 43 oranında bir artış öngörüldüğünü ifade etti.

Temmuz zammı nasıl olacak?

2024 temmuz ayında yapılacak zam oranına da değinen Zengin, "İkinci altı ayda da yüzde 10 verilecek. Bu sefer ilk 6 ay yüzde 15'i aşan kısımla, temmuz 2024 yılındaki artış yüzde 10'a ilaveten bir enflasyon farkı olacak" dedi.

"Ocakta yüzde 40-45'e yakın bir artış olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan daha önce yaptığı açıklamalarda memur ve emeklisine 4-45 oranında artış olacağını söylemişti.

Bakan Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam" değerlendirmesinde bulunmuştu.

"Çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz"

Bakan Işıkhan, zam oranları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kamu görevlilerimiz adına talep edilen 50 maddenin aynı şekilde kabulü ve diğer sosyal haklar hususunda da önemli kazanımlara imza attık. Sosyal devlet anlayışımızla çalışanlarımızı enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz"