Uzayan mesai saatleri ve düşen alım gücü, Türkiye’yi Avrupa’nın en çok çalışan ama en zor geçinen ülkesi haline getirdi.

Ek İş Olmadan Geçim Mümkün Değil

Çalışanların yüzde 24’ü hali hazırda ikinci bir işle geçimini sürdürüyor. Yüzde 41’i ise “ek iş imkanı olsa kabul ederim” diyor. Bu tablo, her 10 çalışandan sadece 3’ünün tek maaşla hayatını sürdürebildiğini gözler önüne seriyor.

Avrupa 36 Saatte Bitiriyor, Türkiye 60 Saati Buluyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde haftalık ortalama çalışma süresi 36,4 saat. Almanya’da 34,6 saat, Fransa’da 36,2 saat, Hollanda’da ise yalnızca 32,4 saat. Buna karşılık, Türkiye’de resmi ortalama 44,6 saat görünse de sahadaki gerçek mesai süresi 50 ila 60 saati buluyor.

Mesai süresi sıralamasında Türkiye’yi Karadağ (42,8 saat), Sırbistan (42,3 saat) ve Yunanistan (39,7 saat) izliyor.

CHP’li İlgezdi: “Türkiye 223 Yıl Geride”

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, mevcut durumu “tarihsel bir gerileme” olarak değerlendirdi. İlgezdi, “İngiltere 1802’de iş gününü 10 saate, 1886’da ise 8 saate indirmişti. Türkiye’de bugün hâlâ günlük 12 saate varan fiili mesailer söz konusu. Bu tablo, işçi haklarında 223 yıl geride olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Yedikule'de Rüşvet Soruşturmasında 11 Gözaltı, Bir Profesöre Suçüstü Yakalandı Yedikule'de Rüşvet Soruşturmasında 11 Gözaltı, Bir Profesöre Suçüstü Yakalandı

“Bu Bir Kader Değil, Siyasal Tercih”

İlgezdi, yüksek çalışma süresi ve düşük ücretler politikasının sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir tercih olduğuna da dikkat çekti. “İktidar emeği değersizleştirerek, işçiyi susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor. Bu bir kader değil, yönetenlerin tercihi,” ifadelerini kullandı.