TÜİK, bazı çevrelerin enflasyon verilerini manipülasyon aracı olarak kullanarak yanıltıcı beyanlarda bulunduğunu belirtti.

TÜİK'in Açıklamaları

TÜİK, enflasyon hesaplamalarının bilimsel temellere dayandığını ve manipülasyonlara karşı uyarıda bulundu. Açıklamada, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin, 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ayrıntılar ve Temel Başlıklar

TÜİK’in açıklamasında, 2024 yılı itibarıyla TÜFE sepetinde 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu ve 90 alt harcama grubu bulunduğu belirtildi. Bu gruplar altında 143 temel başlıkta 406 madde ve 913 madde çeşidinin yer aldığı vurgulandı. Enflasyon hesaplamalarının uluslararası standartlara uygun yapıldığı ifade edilerek, temel başlık düzeyinde endeks değişimlerinin kamuoyuyla paylaşıldığı belirtildi.

Manipülasyonlara Karşı Uyarı

Açıklamada, bazı köşe yazarlarının ve çevrelerin, TÜİK verilerini yanlış yorumlayarak halkı yanıltmaya çalıştığı belirtildi. Örnek olarak, "Doktor muayene ücreti" temel başlığının farklı madde çeşitlerinden oluştuğu ve tek bir fiyat değişimiyle yorumlanamayacağı vurgulandı. TÜİK, yanlış çıkarımlar yapılmaması için bu tür manipülasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

TÜİK, 8 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısında enflasyon hesaplamaları hakkında bilgilendirme yapıldığını ancak bazı sorulara verilen yanıtların bağlamından koparılarak haberleştirildiğini ifade etti. Özellikle "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna verilen yanıtın yanlış anlaşıldığı belirtildi.

Sonuç olarak, TÜİK, enflasyon hesaplamalarının bilimsel temellere dayandığını ve manipülasyonlara mahal verilmemesi gerektiğini vurguladı. Enflasyon hesaplamalarında kullanılan maddelerin fiyatlarının açıklanmaması kararının, yanıltıcı sonuçların önüne geçmek amacıyla alındığı belirtildi.

Tuik Belge