Birleşik Kamu-İş'e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, bu yeni düzenlemenin altında, toplu sözleşmeye karşı çıkan sendikaların yüzde 2 barajını aşabilecekleri endişesinin yattığını açıkladı. İkramiyenin aylık olarak ödenmesi maddesine karşı dava açacaklarını da belirten Hamzaçebi, konuya ilişkin sendikanın görüşlerini paylaştı.

Hamzaçebi, Memur-Sen'in toplu sözleşme kapsamında 136 maddeyi müzakere edeceğini ve bunun içinde daha önceki dönemlerden gelen 53 madde bulunduğunu dile getirdi. Bu 53 maddenin içerisinde bazı maddelerde ek ödeme puanları ve ilave ücretlerde sembolik artışlar yapıldığını belirten Hamzaçebi, özellikle emekli olanlara ödenecek tazminatı belirleyen gösterge rakamının önemine vurgu yaptı.

Özellikle emeklilere ödenecek tazminatı belirleyecek gösterge rakamının dikkate değer olduğunu ifade eden Hamzaçebi, bu gösterge rakamının, memura seyyanen verilip emekliliğe yansıtılmayan 8 bin 77 TL dolayısıyla büyük önem taşıdığını söyledi.

Hamzaçebi, sözleşmede refah payı bulunmadığını, avukatlık vekâlet ücretleri ve yol tazminatları ile ilgili kazanım olmadığını dile getirdi.

‘DAVA AÇACAĞIZ’

Hamzaçebi, hizmet kolunda toplam sendikalı olabilecek çalışanların yüzde 2’den fazlasını üye yapmış sendikaların üyelerine üç ayda bir aylık veya ücretleri ile birlikte ödenen (ocak, nisan, temmuz, ekim) toplusözleşme ikramiyesinin (şu an 700 TL) aylık olarak ödenmesi için düzenleme yapıldığını da bildirdi.

Daha önce yüzde 1 olan barajın Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine bu kez yüzde 2 barajı getirildiğini, konunun halen Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde bulunduğunu belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

“Üç ayda bir ödenen toplusözleşme ikramiyesinin aylık olarak ödenmesinin toplusözleşme metnine eklenmesi hem yasal değil hem de art niyetlidir. Toplu sözleşme metni ile yasa değişmez. Kendilerine şu anda Türkiye’nin 3. büyük memur sendikası konfederasyonu Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikaları en büyük rakip olarak görmektedirler. Bizler Büro-İş Sendikası olarak toplusözleşme metni yayınlanır yayınlanmaz toplusözleşme ikramiyesinin aylık ödeneceği maddesine karşı dava açacağız.”