Sendika Başkanı tarafından açık paylaşım şeklinde yapılan duyuruda, tüm gününü Bakanlıktan doktorlara azami bilgi vermek için çalışarak geçirildiği duyurulurken, otuzdan fazla yaptığı görüşme sonucunda aşağıdaki bilgileri edindiğini aktardı. Hekimlerle ilgili olarak Aralık ayında yapılan ancak sonra geri çekilen düzenlemenin aynen belki bir miktar da arttırılarak geçirileceği belirtildi.

  1. Sabitler aralık ayındaki gibi merkezi bütçeye alınıyor.

  2. Mahsuplaşma henüz net değil. Bu konuda ciddi baskı yapmamız lazım.

  3. İl veya bölge bazlı döner sermaye sistemine geçiliyor ve hastaneler arası döner sermaye farkı aynı il için kaldırılıyor. Bir hastane döner öderken diğerinin ödememesi gibi bir durum ortadan kaldırılıyor.

  4. Döner sermaye ödemesi, hastanenin kar zararından bağımsız hale getiriliyor.

  5. Döner sermayenin % 75'i il/bölge bazlı sabit, %25 bireysel performansa bağlanıyor.

  6. 33.000-40.000 katsayısı bu oranda olmasa da arttırılıyor ama rakam konusunda bilgi alamadım.

  7. Ek gösterge düzenlemesi diğer memurlarla birlikte nisan ayında toptan ele alınıyor. Konuşulan rakam 5600. Bu konuda da baskı kurmamız lazım.
  8. Tazminat davası eskiden olduğu gibi gene hastaneye açılıyor fakat hekime rücu hususu hastane yönetiminin inisiyatifinden alınıp Ankara'da kurulacak Mesleki Sorumluluk Kurulu'na tevdi ediliyor. 1 sene içerisinde karar veriliyor. Bu hususta da baskı kurmamız lazım kast dışında hapis cezası ve tazminat rücusu olmaması için.

  9. Sağlıkta şiddet diye suç tanımlanıyor ve TCK-CMK'da yer alıyor. 

  10. Şiddet ve malpraktis düzenlemesi hazır gibi ama özlüğün de 14 Mart'a yetiştirileceği söyleniyor.

  11. Cumhurbaşkanımızın 14 Mart Saat 14:00'de tüm bu düzenlemeleri kendisinin doğrudan açıklayacağı söyleniyor.

Sağlık Çalışanlarına Zam İçin Bu Rakamlar Konuşuluyor! - TIKLAYIN


Hekim sendikası Başkanının üyelerine yönelik olarak şimdi hepimize düşen görev şu diyerek "özellikle mahsuplaşma olmaması, 33-40.000 rakamından geriye dönülmemesi, kast dışı hapis cezası ve rücu olmaması adına ciddi kulis yapmamız ve kamuoyu baskısı oluşturup ses getirmemiz gerektiği" konularını aktardığı görüldü. 

Yapılan açıklamaya göre, sabit ek ödemelerin Aralık ayında yapılan düzenlemedeki gibi birlikte maaşa geçeceği anlaşılıyor. Döner sermayede değişiklik yapılacak ve her il ve bölgeye göre döner sermayede gene bir sabit belirlenip onun verileceği ve üstünede bireysel döner sermaye ödemesinin yapılacağı anlaşılıyor. Şuanki tavanlar değişmeden Başkanın açıkladığı gibi yaparlarsa çok iyi bir düzenleme olacağı belirtilirken, Tavanın düşürülmesi durumunda mevcut sorunların devam edeceği vurgulandı.