Sgk ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre;

SGK'nın İş Kazası ve Meslek Hastalıkları işlerine bakan Kısa Vadeli İşkolları dairesi ile görüşüldü. Daire başkanlığı koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının '' Enfeksiyon Riski Taşıyan Sağlık Çalışanları Meslek Hastalığı''  grubunda yer alacağını bildirdi. Virüse yakalanan sağlık mensupları sağlık tesislerinde '' meslek hastalığı'' öntanısı ile kayıt ve bildirim yapılmasının ardından '' meslek hastalığı'' haklarınında yararlanabilecekler. 

SGK yetkilileri bunun '' İş Kazası'' grubuna girmeyeceğini belirtiler. 

COVİD-19 İŞ KAZASI OLARAK BİLDİRİMİ YAPILMALIDIR!

Ülkece sağlık çalışanlarını alkışlayarak motive edilen günlerin hemen arkasından bir aile hekiminin Covid-19 pozitif olması sebebi ile karantinaya alınmasının üzerine ek ödemesinin kesintiye uğratıldığı gündeme gelmiştir. İş kazasından ötürü çalışanlardan her hangi bir maaş ve ek ödeme kesintisinin yapılamayacağı da açıktır.

Covid-19 pozitif olan sağlık çalışanları için olası bir maruziyetin takibi ve oluşabilecek hak kayıplarını önlemek için ivedilikle iş kazası bildirimi yapılmalıdır. Sağlık çalışanının her hangi bir vatandaş ile bu virüse maruz kalma riski aynı değildir. Hiçbir şartta da bir sağlık çalışanının toplu taşıma kullandığı, marketten alışveriş yaptığı gibi sebeplerle de maruz kalabileceği fikri akla bile getirilmemelidir. Bunun bir pandemi olduğu bellidir ve herkes artık her yerde enfekte olabilir. Ancak sağlık çalışanının maruziyeti yaptığı işin sürecinin bir parçası ve sonucu olduğu unutulmamalıdır.

Dolayısı ile sağlık çalışanları arasında Covid-19 pozitif olan vaklar iş kazası kapsamında bildirilerek karantinada geçen süreler hastalık raporu değil, iş kazası raporu olarak değerlendirilmelidir. Akabinde Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ilgili birimlerin görüşüne de başvurarak Dünya Sağlık Örgütünün de rehberinde belirttiği üzere sağlık çalışanlarında Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmesi tartışılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki meslek hastalığı tanısının koyulabilemesi için belli şartların sağlanması ve yetkili kurumlarca değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dünyada Sağlıkçılar Arasında Virüste Son Durum

İtalya'da en az 51 doktor virüsten hayatını kaybetti. 6 bin 414 sağlıkçıya virüs bulaştı.

İspanya'da virüs bulaşan sağlıkçı sayısı 12 bin. New York'ta  818  polise covid -19 tanısı konuldu.  3'ü öldü. Virüs kapan sağlıkçı sayısı 300'ü geçti. 2 Hemşire hayatını kaybetti

ABD'basını sadece New York'ta 20 doktora virüsün bulaştığını belirtiyor.  New York FDNY'de paramedikler 36 saat çalışıp 8 saat dinleniyor.

Fransa'da da 500 sağlık personeline virüs bulaştığı duyurdu.  Sağlık Bakanı 1 Doktorun hayatını kaybettiği açıkladı. 

Çin'de ise 3 bin 400 sağlık personeli virüse yakalandı, 13 personel öldü. 

İngiltere'de yaşayan Müslümanlar, tedbirler kapsamında cenaze namazlarını kılmazken, 2 Müslüman doktor çalıştıkları hastanede korona virüs nedeniyle vefat ederken, doktorlar için cenaze namazı kılındı.

Avustralya'da Ryde Hospital’dan 13 doktor, 23 hemşire ve 4 diğer sağlık çalışanı, 53 yaşındaki doktorun yakın temas ettiği kişiler olarak belirlendi ve evde karantinaya alındılar.

İran'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ortaya çıkmasından bu yana 9 doktor ve 4 hemşire salgında hayatını kaybetti.

Türkiye'de de virüs bulaşan doktor sayısı 100'ün üzerinde.

Kaynak: BBC, Euronews, woa, Ajanslar