İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bağlı kuurluşlara gönderdiği Enjeksiyon Uygulamaları Hakkında resmi yazıda, enjeksiyon uygulamaları sonrasında sunulan hizmetin kusurlu olduğu iddiası ile Sağlık Bakanlığına açılan davaların hukuksal değerlendirmelerine yer verdi.

Bu davalarda, enjeksiyon yapılmadan önce bilgilendirilmiş onamın alınmamış olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat ödenmesine hükmedilmeye başlanılmış olduğu ifade edildi.

Yazıda, enjeksiyondan önce ilgililerin aydınlatılmış onamları alınması konusunda bilgilendirmenin Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda olduğu belirtilerek,  uygulamadan önce aydınlatılmış onam alınmaması nedeniyle açılan hizmet kusuru davalarında Sağlık Bakanlığı aleyhinde karar verildiği ve davacı kişilere Bakanlık tarafından tazminat ödendiği de belirtildi.

Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ileride herhangi bir dava durumu oluşmaması adına, enjeksiyon uygulaması öncesinde ilgililerden aydınlatılmış onam alınarak bu belgelerin sağlık kuruluşunda saklanması konusunda personelin bilgilendirilmesini talep etti.

YARGITAY: ENJEKSİYON SONRASI ONAM ALINMALI KARARI

Yargıtay 13.dairesinin verdiği kararla, "enjeksiyon öncesinde enjeksiyonun sonuçları ve olası komplikasyonları konusunda bilgilendirildiğine... dair aydınlatılmış rızanın alındığına ilişkin aydınlatılmış onam düzenlenip düzenlenmediğinin araştırılarak.." denilerek enjeksiyon yaparkende Onam alınmasına karar verdi. "Yargıtay: Enjeksiyon Yaparken de Hastadan Onam Alınmak Zorunda!" başlıklı haberimize TIKLAYARAK kararın detaylarına ulaşabilirsiniz.

SAĞLIK BAKANLIĞI GÖRÜŞ YAZISI DA ONAM ALINMALI DEDİ

Enjeksiyon Uygulamalarında Yazılı Onam Alınıp Alınmayacağı ve Doğacak Tazminatlarda sağlık Personelinden tanzimi konularında Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan görüş yazısının detaylarına "Enjeksiyon Uygulamalarında Yazılı Onam Alınıp Alınmayacağı ve Doğacak Tazminatlarda Personelin Yükümlülüğü Hakkında Bakanlığın Görüş Yazısı" başlıklı haberimize TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.