Danıştay İdari Davalar Kurulunun daha önce verdiği Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde yer alan sakal kesme zorunluluğu ile ilgili karara yapılan düzeltme talebi reddedildi. Ret kararı ile birlikte sakal kesmeyen memura artık ceza verilmeyecek. Yani memura sakal resmen serbest hale gelmiş oldu.

PSİKİYATRİ UZMANINA UYARMA CEZASI VERİLDİ

Silvan Devlet Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görevli bir memura sakal uzattığı gerekçesiyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 125-A ve G maddeleri uyarınca disiplin cezası olarak uyarma cezası verilmişti. Psikiyatri uzmanı aldığı ceza üzerine, Kılık Kıyafet Yönetmeliğinin iptali istemiyle dava açması ile olay bambaşka bir boyuta geçmiş oldu.

DANIŞTAY ÖNCE HUKUKA UYGUN BULDU

Danıştay 12. Dairesi ve Danıştay 2. Dairesinin Müşterek Kurulu yönetmelikte hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek talebi reddetmişlerdi.

DARBE KOŞULLARINDA HAZIRLANAN YÖNETMELİK 

Bu kararlar üzerine psikiyatri uzmanı dava konusu yönetmeliğin darbe koşulları içinde hazırlandığını ileri sürerek, günün gereksinimlerine karşılık vermeyen normlara haiz olduğunu, değişen yaşam koşullarına uygun olarak hukuk kurallarının da dönüştüğünü ve yönetmeliğin fiilen uygulanmadığını belirterek kararı temyize götürdü.

CUMHURBAŞKANLIĞI REDDİNİ İSTEDİ

Davalı idare olarak Cumhurbaşkanlığı yer alırken, yapılan temyiz başvurusunun reddedilmesi yönünde idare savunma yaptı. Cumhurbaşkanlığı, Kılık Kıyafet Yönetmeliği ile ilgili maddesinin iptali talebinin reddi yönünde mahkemeye görüş bildirdi.

İPTAL BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ

Dosyanın son olarak geldiği Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, psikiyatri uzmanının temyiz talebini kabul etti. İdari Dava Daireleri Kurulu, sakal kesme zorunluluğunun yer aldığı yönetmeliğin iptali yönündeki başvurunun kabul edilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karara ilişkin yapılan karar düzeltme talebi de nihayet sonuçlandı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde yer alan “her gün sakal traşı olunur ve sakal bırakılmaz” ibaresinin kaldırılmasına hükmetti.