ADAY MEMUR İSTİFA EDERSE BEKLEME SÜRESİ NE KADAR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 56 ve 57. maddesine göre, aday memurluk süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenler ile aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların ilişiklerinin kesileceği belirtilmektedir. Bu şekilde ilişikleri kesilen aday memurlar 3 yıl süresince devlet memuru olarak tekrar atanamazlar.

Lakin eğer aday memur usulüne uygun şeklide memuriyetten çekilir ise durum biraz farklıdır. 657 Sayılı DMK  97. maddesinin 1. fıkrasının a bendinde bu durumlar açıklanmıştır. 

- Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle
memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.

- Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir
vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartıyla bir ay kaydına tabi değildirler

Eğer aday memurun memuriyetten istifası yada çekilmesi yukarıda gösterdiğimiz şekilde olursa , 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 97. maddesinin a bendinden bahsetmek mümkün oluyor. Bu maddede ise "94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı
ay geçmeden... Devlet memurluğuna alınamazlar." ibaresi yer alıyor.