Hazine ve Maliye Bakanlığı kamudaki tasarruf tedbirlerini etkin şekilde uygulamak üzere hazırladığı yol haritasında sona geldi.

Araçlar adım adım tasfiye edilecek

Kamudaki tasarruf önlemlerinin etkin bir şekilde uygulanması için hükümetin son hazırlıklarını tamamladığı bildirildi. Buna göre, ilk aşamada kamuya ait araçlar adım adım tasfiye edilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla 500 aracın satışa çıkarıldığı belirtildi. İkinci aşamada ise 1.000 araçlık bir tasfiye listesinin hazırlandığı ifade edildi.

Makam araçlarıyla başlandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın koordinasyonunda başlatılan yeni tasarruf tedbirlerinin, makam araçlarının tasfiye edilmesiyle başladığını açıkladı. Elde edilen bilgilere göre, kamuya ait tüm araçların envanterinin çıkarılarak, tasfiye edilmesi gerekenlerin listesinin hazırlandığı belirtildi.

Maliye Kaynakları: Tasfiyeler sürecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in direktifiyle, kamu kurumlarının kullanımında olan 500 aracın satışa çıkarıldığı açıklandı. İkinci aşamada ise 1.000 araçlık bir tasfiye listesinin hazırlandığı belirtildi. Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu rakamlarla sınırlı kalmayacağını, adım adım devam edeceğini bildirdi. Satışlardan elde edilecek gelirin hazineye aktarılacağı ifade edildi.

Yeni araç alımına katı kurallar geliyor

Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kuralların uygulanacağı vurgulandı. Acil ihtiyaç halinde, kamu kurumları öncelikle ellerindeki araçları sattıktan sonra yerine yeni araç alabilecek veya kiraya alabilecek. Güvenlik ve sağlık alanlarında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyeceği kaydedildi. Araç kiralamalarının da adım adım sonlandırılması gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.

Makam aracı kullanımına sınırlama!

Ayrıca, kamudaki makam araçlarının kullanımına da sınırlamalar getirileceği belirtildi. Makam aracı kullanacak kadroların yeniden belirleneceği ve üst düzey bürokraside bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verileceği açıklandı. Doğrudan makama tahsis edilen araçların listesinin belirlenerek, yeni bir planlamanın yapılacağı ifade edildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in direktifiyle, kamu kurumlarının kullanımında olan 500 aracın satışa çıkarıldığı açıklandı. İkinci aşamada ise 1.000 araçlık bir tasfiye listesinin hazırlandığı belirtildi. Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu rakamlarla sınırlı kalmayacağını, adım adım devam edeceğini bildirdi. Satışlardan elde edilecek gelirin hazineye aktarılacağı ifade edildi. Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kuralların uygulanacağı vurgulandı.

Acil ihtiyaç halinde, kamu kurumları öncelikle ellerindeki araçları sattıktan sonra yerine yeni araç alabilecek veya kiraya alabilecek. Güvenlik ve sağlık alanlarında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyeceği kaydedildi. Araç kiralamalarının da adım adım sonlandırılması gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor. Ayrıca, kamudaki makam araçlarının kullanımına da sınırlamalar getirileceği belirtildi. Makam aracı kullanacak kadroların yeniden belirleneceği ve üst düzey bürokraside bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verileceği açıklandı. Doğrudan makama tahsis edilen araçların listesinin belirlenerek, yeni bir planlamanın yapılacağı ifade edildi.

Sağlık Bakanlığında Tayin İçin Sahte Boşanmalar Arttı İddiası Sağlık Bakanlığında Tayin İçin Sahte Boşanmalar Arttı İddiası

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin sahip olduğu toplam araç sayısı 115 bin 904 olarak belirlendi. Bu araçların 72 bin 373'ü savunma ve güvenlik, 9.973'ü sağlık, 8.136'sı tarım ve ormancılık, 7.579'u eğitim, 4.772'si adalet, ve 13 bin 71'i ise diğer idari hizmetlerde kullanılmak üzere tahsis edilmiş durumda.

Bununla birlikte, kamu personelinin kullanımında olan zorunlu olmayan servis araçlarının iptal edilerek, bunların yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Ayrıca, kamuda demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlamaların yapıldığı belirtiliyor. Yeni uygulamaların birkaç gün içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.