7500 TL maaşla geçinmeye çalışan birçok emekli, maaşlarına gelecek olan zam haberini bekliyordu. Ancak Meclis açıldıktan sonra yapılan açıklamalarda, emekli maaşı düzenlemesi için henüz somut bir adım atılmadı. AK Parti'nin öncelikli olarak Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yapısal düzenlemeleri içeren torba yasayı tamamlamak üzere çalıştığı belirtiliyor.

Meclis açılışı sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına yapılacak düzenlemeye vurgu yaparak, yeni dönemde toplumun her kesimine özel yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini ifade etti. Ancak, emekli maaşlarının artışı için net bir tarih belirtilmedi. Bazı kaynaklar, bu düzenlemenin aralık ayında gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Emeklilerin, Meclis'in yeni yasama döneminde alacakları kararı beklerken, emekli maaşlarına yapılacak olan düzenlemenin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği merak konusu olmayı sürdürüyor.

ARALIK AYI BEKLENİR Mİ?

AK Parti grubu, bu kapsamda ilk olarak Orta Vadeli Program’daki (OVP) ihtiyaç duyulan yapısal düzenlemeleri içeren torba yasayı tamamlamak üzere çalışıyor. Emekli maaşlarında artışa yönelik adımın ise hazırlanan torba yasada gündeme gelmeyebileceği belirtiliyor. Emeklilerle ilgili düzenlemenin, Cumhurbaşkanı’nın vereceği kararın ardından tüm partilerin mutabakatıyla Genel Kurul’da görüşülen herhangi bir teklife eklenebileceği değerlendiriliyor. AK Parti kurmayları, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan mali sıkıntıya işaret ederken, deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için ciddi bir bütçe ihtiyacına işaret ediyor. Bu nedenle emekli düzenlemesinin aralık ayına kalabileceği ifade ediliyor.

GÜNLÜK KİRALAMAYA SINIR

AK Parti, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine “günlük kiralık evler” yasa teklifini de getirecek. Buna göre, evini 6 aya kadar kiralamak isteyen ev sahipleri için Borçlar Kanunu’nda ayrı bir statü tanımı yapılacak. Evini kiraya vermek isteyen konut sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda olacak; kurallara uymayanlara 1 milyon liraya yakın para cezası verilebilecek. Yeni düzenlemeyle sektör açısından ortaya çıkan “denetim dışılığın” ve “güvenlik açığı” sorununun çözülmesi hedefleniyor.

Cumhuriyet Gazetesi