Bakanlığın duyurduğu bu karar, kamuoyunda bazı şirketlerin vergi borçlarının silinmesine yönelik eleştirilerin artması üzerine alındığı belirtiliyor.

Uzlaşma Komisyonlarına Kritik Talimat Gitti

Ekonomim’in haberine göre, GİB tarafından iletilen talimatta, usulsüzlük, özel usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası gibi devlete ödenmesi gereken tüm cezaların hiçbir şekilde uzlaşma ve indirim teklifi yapılmadan tahsil edilmesi gerektiği belirtildi. Bu karar, bugünden itibaren yapılan tüm uzlaşma başvurularında geçerli olacak.

Talimatın Detayları Ne?

GİB tarafından tüm birimlere gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“24/06/2024 Pazartesi’nden itibaren tüm birimlerinizde yapılacak uzlaşmalarda, uzlaşmaya konu vergi tutarları ile tüm ceza tutarlarında herhangi bir indirim yapılmaksızın, aynı tutarlar mükellef ya da mükellef temsilcisine teklif edilecektir. Özetle; uzlaşma konusu vergi ve ceza tutarları olduğu gibi mükellef ya da mükellef temsilcisine teklif edilecek, tutarlarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır. Bu haliyle uzlaşma vaki olabilir ya da uzlaşma vaki olmadığı tutanağı imzalanacaktır. Bu durum uzlaşma yapacak tüm birimlere bildirilmesi ve hassasiyetle eksiksiz riayet edilmesi gerekmektedir.”

Vergi Cezalarının Tahsili ve Yapılandırmalar

Vergi cezalarını indirim olmadan kabul eden mükellefler, kendilerine sunulacak yapılandırma fırsatlarından geçmişte olduğu gibi faydalanabilecekler. Bu, cezaların tahsilatında herhangi bir indirime gitmeden uygulanacak yeni politikanın bir parçası olarak öne çıkıyor.