Kurum, söz konusu izin hakkının işçiye tanınması yönünde Sağlık Bakanlığı’na tavsiye kararı verdi.

Başvuruya konu olayda, sürekli işçi kadrosunda görev yapan güvenlik görevlisinin daha önce çalıştığı hastanedeki 2019-2021 dönemine ilişkin fazla çalışmaları, İşçi Uyuşmazlık Komisyonu kararıyla değerlendirildi. Yapılan tespit sonucunda işçiye, 773 saatlik fazla mesai karşılığında 165 gün izin hakkı verildi.

İş yeri değişince izin hakkı kullandırılmadı

Ancak işçi, kazandığı izinleri kullanmak istediğinde bu kez görev yaptığı hastane yönetimi tarafından talebi uygun bulunmadı. Bunun üzerine güvenlik görevlisi, fazla çalışma karşılığında doğan izin hakkının kullandırılması, bunun mümkün olmaması halinde ise fazla mesai ücretinin güncel tutarlar üzerinden hesaplanarak ödenmesi talebiyle KDK’ye başvurdu.

Hemşireden Maaş ve Çalışma Koşulları Çıkışı: 'Hastanenin Her Yükü Bizim Omzumuzda'
Hemşireden Maaş ve Çalışma Koşulları Çıkışı: 'Hastanenin Her Yükü Bizim Omzumuzda'
İçeriği Görüntüle

Başvuruyu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, işçinin fazla çalışmasına dayalı olarak kazandığı izin hakkının açık biçimde ortaya konulduğunu belirterek, bu hakkın fiilen kullandırılması gerektiği sonucuna vardı.

KDK: Hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı

KDK kararında, kamu idarelerinin işlem ve uygulamalarında tutarlı davranmasının hukuk devleti ilkesinin temel gerekliliklerinden biri olduğu vurgulandı. Aynı Bakanlığa bağlı iki farklı hastanede çalışan işçinin, sırf iş yeri değişikliği nedeniyle daha önce kazanılmış izin hakkından yararlandırılmamasının hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Kararda, bu yaklaşımın kamu yönetiminde birlik, öngörülebilirlik ve hukuki güvenlik ilkeleriyle bağdaşmadığı değerlendirmesine yer verildi.

“İzin tercih edilmişse idare bunu kullandırmak zorunda”

KDK, fazla çalışmanın karşılığında ücret yerine izin kullanmayı tercih eden işçinin bu iradesinin sonuç doğurması gerektiğine dikkat çekti. Kararda, işçinin fazla mesai karşılığını ücret yerine izin olarak seçmesinin, idareye de bu izni makul süre içinde fiilen kullandırma yükümlülüğü yüklediği belirtildi.

Aksi yönde bir uygulamanın, işçinin hem ücret alacağından vazgeçmiş olması hem de izin hakkından yararlanamaması sonucunu doğuracağına işaret edildi. Kurum, böyle bir sonucun hakkaniyetle bağdaşmayacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’na tavsiye kararı gönderildi

Başvurunun ardından Kamu Denetçiliği Kurumu, Sağlık Bakanlığı’na tavsiye kararı ileterek işçinin 165 günlük izin hakkının kullandırılması yönünde adım atılmasını istedi. Karar, fazla mesai karşılığında doğan izin haklarının uygulanması konusunda emsal niteliği taşıyabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Fazla mesai ve izin hakkı yeniden gündemde

KDK’nin kararı, kamu kurumlarında fazla çalışma karşılığında doğan hakların nasıl uygulanacağına ilişkin tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı. Özellikle aynı kamu sistemi içinde çalışan personelin, kurum değişikliği nedeniyle kazanılmış hak kaybına uğratılmaması gerektiği yönündeki vurgu dikkat çekti.