Kentsel dönüşüm kapsamında kamu binalarına tek tek incelemelerde bulunuldu. Bazıları yerinde güçlendirildi bazıları ise sıfırdan inşa edildi.

2007'de başlatılan incelemede, İstanbul'daki sağlık kurumlarına ait binaların yüzde 25'inin depreme dayanıklı olmadığı tespit edildi. Ancak, son dönemde yapılan yeniden inşa ve güçlendirme çalışmaları, bu alandaki eksiklikleri kapatma yolunda önemli adımlar atılıyor.

Özellikle Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi gibi önemli sağlık kurumları, yerinde dönüşümle depreme dayanıklı hale getirildi. Ayrıca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi gibi 19 hastane ise sıfırdan inşa edildi.

İstanbul'un 5 hastanesi, 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklılık sağlayan sismik izolatör teknolojisiyle donatıldı. Ancak, depreme dayanıklı olmayan 6 hastane için tahliye kararı alındı.

ADÜ’den Dünya Çapında Başarı: Prof. Dr. Hilal Bektaş Uysal’a Sigma Xi Üyeliği ADÜ’den Dünya Çapında Başarı: Prof. Dr. Hilal Bektaş Uysal’a Sigma Xi Üyeliği

Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan 300 tarihi yapının restorasyonu ile, önemli eserlerin güçlendirilerek depreme karşı hazırlıklı hale getirildi.

Bu kapsamlı dönüşümle birlikte, İstanbul'daki sağlık kurumlarındaki yatak kapasitesi arttı. 2002'de 19 bin olan yatak sayısı, 48 bine ulaştı. Şehir, son 7 yılda depreme dayanıklı 27 yeni hastane kazandı.

İstanbul'daki sağlık kurumlarındaki dönüşümün, 3-4 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Tarihi yapılar da unutulmuyor; İstanbul'un tarihi eserleri, olası bir afet durumunda barınma ihtiyacını karşılayabilecek şekilde özel hazırlıklarla donatılıyor.