Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde memurlara takım elbise için 677 TL (sadece hizmetli kadrosundakiler) için ise sadece 191 TL yardım yapılması öngörüldü.

Giyecek Yardımı 2024 Ne Kadar? Giyim Yardımı Ne Zaman Ödenir? Giyecek Yardımı 2024 Ne Kadar? Giyim Yardımı Ne Zaman Ödenir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından imzalanan ve "Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği" başlığı altında yayımlanan düzenleme ile 2024 yılı giyim yardımları netlik kazandı. Ancak, bu yardım miktarları, Türkiye'deki giyim fiyatlarıyla uyumsuzluğu nedeniyle eleştirilere yol açtı. CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bu düşük tutarı eleştirerek, "Maliye Giyim Marketi" kurulmasını önerdi.

İnsan aklıyla alay mı ediliyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bakanlıklarda görev yapan memurlara takım elbise için 677 TL, ayakkabı için ise 191 TL ödenmesi kararını aldı. Ancak, CHP'li İlgezdi'nin belirttiği gibi, Türkiye'deki giyim fiyatlarının bu miktarların çok üzerinde olduğu görülüyor. İlgezdi, bu durumu "insanların aklıyla alay etme" şeklinde nitelendirerek tepkisini dile getirdi.

Bakanlık tarafından yapılan bu kararın ardından BirGün'e değerlendirmelerde bulunan İlgezdi, 2024 giyim yardımı yönetmeliğinde belirlenen fiyatların trajikomik olduğunu ifade etti. TÜİK'in gıda fiyatları gibi, Hazine Maliye Bakanlığı'nın da giyim fiyatlarının açıkça insanları alaya aldığını belirtti. İlgezdi, 13 TL'ye çorap, 92 TL'ye gömlek, 677 TL'ye palto gibi fiyatların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Koşun Kavga Var! Öğretmenlerle Doktorlar Yine Rapor Kavgasında Koşun Kavga Var! Öğretmenlerle Doktorlar Yine Rapor Kavgasında

Avans iade talebi rezaleti

Öte yandan, 2024 yılı için avans giyim yardımı veren kurumların, Bakan Şimşek imzalı yönetmeliğin üzerinde giyim yardımı avansı verdikleri için paraları memurlardan geri istedikleri öğrenildi. İlgezdi, bu durumu Türkiye tarihinde bir ilk olarak nitelendirerek, Bakan Şimşek'in tarihe geçtiğini belirtti. Ayrıca, Bakanlığın belirlediği fiyatların reel piyasa koşullarına uygun olmadığını ve avans iadesi talebinin de ayrı bir rezalet olduğunu söyledi.