HEP-SEN Başkanı Yunus Şimşek, “Orta Çağ’da milyonlarca insanın hayatına mal olmuş siyah veba bitmedi. Bir devir sonra, 21. yüzyılın 2023’ünde Türkiye’de, kamu emekçilerinin üzerine siyah bulut gibi çöktü. Semptomları biraz daha farklı. Peki çağımızın siyah vebası nedir? Sağlık sistemidir” dedi.

İstanbul’da ‘ 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla Taksim Meydanı’na birçok sendika ve sivil toplum kuruluşundan heyetler gelerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. HEP-SEN üyeleri de anıta çelenk bıraktıktan sonra “Cesur korkusuz HEP-SEN meydanda” sloganları atarak Kazancı Yokuşu’na yürüdü. 1971’de burada öldürülenler için karanfil bırakılmasından sonra küme adına HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek izah yaptı.

Sağlık sisteminin umumi durumunu, çalışanların yaşadığı sorunları Orta Çağ’da insanlığı kıran siyah vebaya benzeten Şimşek, şunları söyledi:

“KARA VEBA, KAMU ÇALIŞANLARININ ÜZERİNE BİR KARA BULUT GİBİ ÇÖKTÜ:

Kara veba daha bitmedi. Orta Çağ’da milyonlarca insanın hayatına mal olmuş siyah veba, bitmedi. Bir devir sonra, 21. yüzyılın 2023’ünde Türkiye’de, kamu emekçilerinin üzerine bir siyah bulut gibi çöktü. Orta Çağ’dan semptomları biraz daha farklı. Peki çağımızın siyah vebası nedir? Sağlık sistemidir. Çağımızın siyah vebası işte sıhhat emekçileri tarafından yazılan hastanın adı soyadı sıhhat sistemi, bu reçetede gizlidir. Çağımızın siyah vebası liyakatsizlik, ücrette adaletsizlik, sağlıkta şiddet, mobbing, sıhhat sistemini biricik bir sistemin tekeline bırakan hastane tüccarlarıdır. Başta hastane tüccarları ve sendika kamuflajı adı altında kamu kurumlarını ele geçirmiş liyakatsiz yapılanmalardır.

KENDİ ÖZ EVLADINI YEMEKTEN GERİ DÜŞMEYEN BİR SİSTEM:

Bizler bu devletin memuruyuz. Bizler, bu devletin, bu milletin öz evlatlarıyız. Francisco Goya’nın 1800 yıllarda ‘Kendi Öz Evlatlarını Yiyen Saturn’ isimli eserdeki gibi kuvvet iktidarı için, kendi koltukları için kendi öz evladını yemekten geri düşmeyen bir sistem, bizim sağlığımızı, dolayısıyla bu milletin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Sahadan yükselen emek hareketi, depremde, her türlü zorlu koşulda bu milletin sağlığı için her türlü fedakarlığı yapacaktır.

Tabandan yükselen HEP-SEN hareketi olarak, bu siyah tabloyu yıkacak, 1 Mayıs’ları, bayram gibi kutlanacak günleri birleşe birleşe inşa edeceğiz.”