Neredeyse her hafta bir ulusal basın mecrasında özel hastaneler yönetmeliği ile ilgili haber yapılmasını sağlayan hekimler, bağımsız çalışma haklarının ellerinden alındığını belirterek Sağlık Bakanlığını eleştirdiler.

“Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki” yönetmelik 6 Ekim’de Resmi Gazcaete’de yayımlandı. Yönetmelik muayenehanesi olan doktorların senelik olarak tek bir hastaneyle kontrat imzalaması isteniyor. Yönetmelikle beraber bağımsız çalışma haklarının ellerinden alındığını bildiren doktorlar yönetmeliğin iptalini istiyor.

35 senedir muayenehane doktoru olarak çalışan Prof. Dr. Gazi Zorer, yönetmelikle beraber serbest çalışan doktorların devasa oranda çalışma imkânlarını kaybedeceğine ilgi çekti. Türkiye’deki 185 bin doktorun 7 bininin muayenehanelerde hizmet verdiğini bildiren Zorer, “Yönetmelikle serbest çalışan doktorların fiilen doktorlik yapmaları engelleniyor” şeklinde konuştu. Zorer, yasaklayıcı yönetmeliğin Sağlık Bakanlığı tarafından geri çekilmesi gerekliliğini ifade etti.

EMEKLİLİK YA DA YURTDIŞI

Zorer, “Almanya’ya giden doktor adedi 10 bini aştı. Yönetmeliğin iptal edilmemesi durumunda serbest çalışan doktorların bir bölümünün emekli olacağını, mühim bir bölümünün ise yurtdışına gideceğini ifade etti. Zorer, “Böylece sahip olunan doktor açığı daha da artacak, kamusal faydalar kaybolacek” şeklinde konuştu.