Öğrencileri ile çekilen videoları sosyal medyada paylaşan öğretmenlere yönelik yeni yaptırım kararları geliyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı, öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi ve cezaların ağırlaştırılması amacıyla önemli değişiklikler içeriyor. Taslakta, öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri de yer alıyor. Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirlenen disiplin cezası gerektiren fiil ve hallerin yanı sıra, öğretmenlik mesleğine özgü fiil ve haller ile bu fiillere uygulanacak disiplin cezaları da belirlenmiş durumda.

sicil dosyalarında 5 yıl boyunca yer alacak

Özellikle son yıllarda sosyal medyada fenomen olmak amacıyla öğrencilerle çekilen videoların artmasıyla ilgili hükümler de dikkat çekiyor. Öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri ya da eğitim süreçlerine dair ses veya görüntüleri, ilgili mevzuatta belirlenen usuller dışında paylaşan öğretmenlere kınama cezası uygulanacak. Bu kınama cezaları, öğretmenlerin sicil dosyalarında 5 yıl boyunca yer alacak.

TÜFE Artış Oranları ve Asgari Ücret Arasındaki Uçurum TÜFE Artış Oranları ve Asgari Ücret Arasındaki Uçurum

Türkiye genelinde, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki birçok okulda görev yapan bazı öğretmenler, öğrencileriyle birlikte çektikleri videoları sosyal medyada paylaşarak fenomen olma yolunda ilerliyor. Ancak bu eylem, öğrenci mahremiyeti ve ailelerin rızası gibi önemli konuları göz ardı ediyor.

Birçok öğretmen, öğrencilerinin ders sırasındaki görüntülerini izinsiz bir şekilde çekip sosyal medyada yayınlıyor. Bu durum, uzmanlar tarafından öğrencilerin mahremiyetinin ihlali ve aslında bir tür istismar olarak değerlendiriliyor. Öğretmenlerin, velilerden izin almadan öğrencilere ait görüntüleri kişisel hesaplarından paylaşması, etik ve yasal açıdan da tartışmalı bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası

Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getirilmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı, öğretmenlere yönelik disiplin hükümlerinde önemli değişiklikler içeriyor. Taslak, öğretmenlerin öğrencilerine kötü örnek olabilecek davranışlarına karşı sert tedbirler öngörüyor. Örneğin, öğrencisinin yanında argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası uygulanabilecek.

Kanun taslağına göre, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunmak, öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davranmak, eğitim-öğretim sürecinde bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapmak gibi durumlarda aylıktan kesme cezası verilebilecek.