Ankara Tabip Odası, SGK'dan emekli hekimlerin geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, hekimlik mesleğinin toplumsal faydası ve değeri göz önünde bulundurularak, emekli hekimlere hak ettikleri maaşların verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara Tabip Odası'ndan Emekli Hekim Maaşlarına Çağrı

2023 yılının sonunda yapılan bir araştırmaya göre, 10 yıl Emekli Sandığı'na, 10 yıl BAĞ-KUR'a ve 10 yıl da SSK'ya bağlı olarak çalışmış bir hekimin aylık gelirinin ortalama 17 bin 500 TL olduğu ifade edildi.

Öneriler ve Talepler

Açıklamada, emekli hekimlerin mali durumunu iyileştirmek için şu öneriler sıralandı:

1.Yoksulluk Sınırının Üzerine Çıkma:Emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı.

2.Gelir Adaletsizliğinin Giderilmesi:Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki gelir adaletsizliği giderilmeli.

112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Sorunlarını Dile Getirdi: "Kötü Çalışma Koşulları Derhal İyileştirilmeli!" 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Sorunlarını Dile Getirdi: "Kötü Çalışma Koşulları Derhal İyileştirilmeli!"

3.Ek Ödemeler:Emekli hekimlere ödenen ek ödemeler, çalışan-çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimleri kapsayacak şekilde düzenlenmeli.

4.Maaş Kesintilerinin Sonlandırılması:SGK emeklisi hekimlerin çalışması durumunda maaşlarından yapılan yüksek kesintilere son verilmeli.

5.7200 Ek Gösterge:7200 ek gösterge, çalışan ve emekli tüm hekimlere yönelik olarak ayrımsız şekilde hayata geçirilmeli.

6.Evde Bakım Hizmetleri ve Huzurevi Gereksinimleri:Emekli hekimlerin evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için yasal düzenlemeler yapılmalı.

Yetkililere Yöneltilen Sorular

Ankara Tabip Odası ayrıca yetkililere şu soruları yöneltti:

- Türkiye’de 10 bin TL’nin altında aylık alan kaç emekli ve hak sahibi bulunuyor?

- Emekli aylığı, asgari ücret olan 17 bin 2 TL’nin altında olan kaç emekli hekim bulunuyor?

- Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalan hekim sayısı nedir?

- İş yaşamında emekli hekimlerin istihdam dağılımı nasıldır?

- Emekli Sandığı, BAĞ-KUR, SSK emeklisi hekimler arasındaki maaş dengesizliğini düzeltecek adımlar atacak mısınız?

- Emekli olduğu halde geçinmek için çalışmak zorunda kalan SGK emeklisi hekimlerin maaşlarından yapılan yüksek kesintilere son verilecek midir?

Ankara Tabip Odası, emekli hekimlerin yaşam standartlarını yükseltmek ve adil bir maaş düzenlemesi yapılmasını sağlamak için yetkilileri göreve çağırdı.