Hizmet kolunda görev yapan kamu görevlilerinden yüzde 2'den fazlasını üye kaydetmiş sendikalar, üye kamu görevlilerine 537 liralık toplu sözleşme ikramiyesi sağlamaktadır. Ancak, yüzde 2'den küçük sendikalara üye kamu görevlilerine ise 190 liralık toplu sözleşme ödeneği verilmektedir. Anayasa Mahkemesi, "sendika üyeleri arasında ayrım yapılamayacağı" gerekçesiyle, yüzde 2'den büyük sendikalara üye olan kamu görevlilerine verilen 537 liralık toplu sözleşme ikramiyesini iptal etmiş ve iptal kararı 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu durumun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme yapması bekleniyor. Ancak, yeni bir düzenleme yapılamazsa, yüzde 2'den büyük sendikalara üye olan kamu görevlileri, 15 Mart 2024 tarihinde, 537 lira yerine 190 liralık bir ödeme alacaklar. Kamu görevlileri arasında bu farkın giderilmesi ve adil bir sistem oluşturulması için yapılabilecek düzenleme, sendika üyeleri tarafından merakla beklenmekte.

Toplu sözleşme ikramiyesinde yeni düzenleme yapılacak

Dün itibariyle Memur Sen Başkanı Ali Yalçın ve Türkiye Kamu Sen Başkanı Önder Kahveci bir araya gelerek sorunu istişare etmiş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile 3'lü bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmede yaşanan sorunun ek bir protokol veya yasal bir düzenleme ile çözülmesi konusunda mutabık kalınmıştır.