Bilindiği gibi Muğla ilinin sevilen Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer, 2012 yılında Sağlık Müdürlüğü görevini bırakıp, ardından da emekliye ayrılıp, köyünde kümes hayvanlarıyla meşgul olmaya başlamasıyla yeni bir hayata merhaba derken, 2017 yılında sürpriz bir kararla o alışmaya başladığı yeni hayatına son verip, bir kez daha Sağlık Müdürlüğüne getirildi.

Hangi dönemde nasıl veya ne şekilde göreve gelirse gelsin, İskender Gencer, Muğla’nın kamu vicdanında hep yer bulmuş bir bürokrat.

Bu nedenle de emeklilikten sonra tekrar göreve gelmesi memnuniyet yaratan bir gelişme oldu.

“Bizim oğlan” olgusunun, insanımıza güven ve sıcaklık olarak yansıdığı bir gerçek. 

Sözleşme İmzalama Sürecindeki Sözleşmeli İdareciler Kimler? Son Haberler için tıklayınız

Gencer’in görevine gelmesi veya görevini sürdürme yönünde alınan karar, beraberinde hep savunduğum bir düşüncemi bir kere daha bir kere daha irdelememe sebebiyet verdi aslına bakarsanız.

Bu nedenledir ki, herkesin başarılı olduğu alanlarda görev yapmasını savunanlardanım. Bu savımız süreklilik arz etmediği için de, siyasi yapımızın maalesef bürokrasi işgalin altında olduğundan söz edebiliriz.

Nitekim bu işgalden dolayı Gencer de, sadece başarılı olduğu alanda değil, siyaset arenasına da soyunmak ya da soyundurulmak istendi hep.

Buna bir başka örnek de, Ali Boğa. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İthalat-İhracat Genel Müdür Yardımcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerindeki başarısıyla öne çıkan hemşehrimiz Ali Boğa, keşke bu görevlerinde devam edebilseydi.

Ama kazın ayağı hep öyle olmuyor. Bu çalışma dönemi bir tık öteye taşınmak zorundaymış gibi bu değerli isimleri siyaset sahnesine sokarak adeta yok ediyoruz.

Ali Boğa da bu isimlerden. Yanlış anlaşılmasın siyasette başarısız demek istemiyorum ama bürokrasideki başarısı daha akıllarda kalıcı diye düşünüyorum.

Gencer de bu örneğe namzet isimlerden işte.

Muğla Ak Parti teşkilatında ilk kez bir Muğlalının, Muğlalı olması işe yarar nitelikte bir kadere sahip olan İskender Gencer, her ne hikmetse bürokrasideki gediklisi olduğu Sağlık Müdürlüğü dışında il başkanlığı, belediye başkan adaylığı, milletvekilliği gibi siyasi görevler için de adı sürekli geçen bir isim oldu hep.

Oysaki bürokrasideki gedikli hali daha kamu yararı içeriyordu Gencer’in.

Bu nedenle de bu alanda hala devam ediyor. Tabi önümüzdeki siyasi dönemlerde bir kere daha adı öne atılmazsa.

***

Aslında bu durum Gencer’in gaderli olduğu kadar, Muğla siyasetine yönelik bir başka açıdan baktığımızda talihsizlik de aynı zamanda.

Neden mi?

İktidar partisinin Muğla teşkilatında, tek bir Muğlalı olarak İskender Gencer kabul görmüş gibi bir görüntü olarak karşımıza çıkıyor.

Başka bir Muğlalı isimler üzerinde bu kadar mutabakat sağlandığını açıkçası görmedim. Bu düşüncemi Milletvekili Yelda Erol Gökcan çürütmüş gibi gözükse de, Gökcan, Gencer gibi her platformda adı geçen bir siyasetçi değildi.

***

Neticede, emekli olduktan sonra 5 Aralık 2017 yılında imzalanan sözleşmeyle tekrar Muğla Sağlık Müdürü olan Dr. İskender Gencer ile sözleşmesinin sona ermesine 45 gün kala, 2 Temmuz 2020 tarihi itibariyle tekrar sözleşme yenilendi ve görev süresi 2,5 yıl daha uzatılmış oldu.

Hayırlı olsun. Kamu vicdanında karşılık bulan bir haber olduğu kesin.

Bu süreci biraz araştırdık. Yıllardır, konu Muğla olunca bir araya gelmesini istediğimiz cenahların bir araya gelemediği serzenişinde bulunurken, bu tablonun Gencer kanalıyla ilk kez gerçekleştiğini öğrendik.

Küsler bile barışmış olabilir..

Bu görev süresinin uzatılmasında Sağlık Bakanlığı’na karşı Muğla lobisinin etkili olduğu bilgisini aldık.

Siyasetçisinden, sendikacısına kadar söz sahibi olması beklenen kim varsa, Gencer konusunda tek yumruk olmuş adeta.

Aslında bu dayanışmanın arkasında da bir şeyler olabileceğini düşünmeden edemediğimizin bilinmesini isteriz.

Yoksa Gencer’in Sağlık Müdürü olarak kalmasını istemeyen gizli güçler mi vardı da, bu dayanışmaya ihtiyaç duyuldu, bunu da daha sonra ele alırız.

Neyse sonuç itibariyle gerek Muğla’mız gerekse sağlık teşkilatımız için bu karar hayırlara vesile olsun dileyelim. Bugüne kadar olmasını beklediğimiz bu toplu hareket etme yapısına katkı koyanları tebrik ediyorum.

2,5 yıl çabuk geçer. Gencer kalır mı, gider mi bilmem ama bildiğim Gencer isminde birleşen bu yapının önümüzdeki dönemin yapı taşlarını da şimdiden örmeye başlamalarıdır.

Bu da önümüzdeki siyasi düzene örnek oluşturacaktır. Gencer ile birlikte iktidar partisi belki Muğlalı isimler üzerinde daha fazla durmaya başlar ki, her dönem adı geçen İskender Gencer’i de ortaya atmaktan vazgeçer.

Yoksa bu gemi hep İskender Gencer’in ismiyle yürümez.

Ama şu gerçeği tekrarlamak gerekirse, bürokrat bürokratlığında, siyasiler siyasi alanda devam etmeli.

Etmeli ki, siyaset de bürokrasi işgalinden kurtulsun.  

Kaynak: Süleyman AKBULUT/Muğla Gazetesi