Araç muayene ücretlerine yapılan artışlarla ilgili açıklama yapan CHP eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, muayenelerden sorumlu TÜVTÜRK isimli şirkete dikkat çekti. 

Yüzde 819’luk zam yapıldı

TÜVTÜRK şirketinin tek başına 17 yıldır araç muayenelerini yaptığını belirten CHP eski Milletvekili Gürsel Tekin, 2017 yılından bu tarafa geçen 7 yıllık sürede muayene ücretlerine %819 oranında zam yapıldığını söyledi.

TÜVTÜRK, uzun yıllardır araç muayenelerinin tek yürütücüsü olmasıyla biliniyor ve artan muayene ücretleri vatandaşları isyan ettiriyor. Tekin, şirketin bu istasyonlardan her yıl milyarlarca lira gelir elde ettiğini ve bu gelirin yarısının şirkete, diğer yarısının ise bakanlığın hesabına gittiğini ifade etti. 

"al gül ver gülüm" sistemi

Durumu "al gül ver gülüm" şeklinde özetleyen Tekin, bu gelirin paylaşıldığını dile getirdi. Vatandaşların, tekel konumunda olan TÜVTÜRK'e yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmasıyla araç sahibi olmaktan pişmanlık duyduklarını söyledi.

Gürsel Tekin'in yaptığı açıklamada, araç muayene hizmetlerinin artık halkı isyan ettirecek bir noktaya geldiğini belirtti. İktidarın, araç muayene istasyonları aracılığıyla hem belirli kesimlerin kasasını doldurduğunu hem de vatandaşların soyulmasına göz yumduğunu ifade etti.

Hastanede Klima Krizi: Yoğun Bakım ve Ameliyat Servisinde Klima Sorunu Hastanede Klima Krizi: Yoğun Bakım ve Ameliyat Servisinde Klima Sorunu

Kayıtlı 28 milyon araç var

Ülkede kayıtlı 28 milyon araç bulunduğunu belirten Tekin, her 2 yılda bir hususi ve resmi araçların, her yıl ise şirket araçlarının muayeneden geçmek zorunda olduğunu söyledi. Her yıl 10 milyondan fazla aracın muayene edildiğini ve bu istasyonlara milyarlarca lira ödendiğini ifade etti.

Gelirin yarısı şirkete yarısı Bakanlığa

Bu gelirlerin yarısının şirkete, diğer yarısının ise ilgili bakanlığa aktarıldığını belirten Tekin, durumu "al gülüm ver gülüm" şeklinde özetledi. Araç muayene ücretlerindeki artışın 2017'den bu yana yüzde 818,6 oranında gerçekleştiğini ve araç sahiplerinin bu fahiş fiyatları ödemek zorunda kaldığını dile getirdi.

Ödenen ücretlerin aldıkları hizmetlere değmediğini savunan Tekin, araç muayene ücretlerinin düşürülmesi gerektiğini ve vatandaşların bazı kurum ve kuruluşlara ezdirilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücret zammı, döviz kurlarındaki artış veya enflasyonun bu durumu açıklamadığını belirtti ve vatandaşların göz göre göre soyulduğunu ifade etti.

Fiyatlar ise şöyle:

2024 itibarıyla, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için muayene ücretleri 586,50 TL'den 927,60 TL'ye çıkarılırken; otomobil, minibüs ve kamyonet gibi araçlar için ücretler 1.149,60 TL'den 1.821,60 TL'ye yükseldi. Egzoz muayene ücreti de 256,00 TL oldu. Toplam  2 bin 77,60 TL ödemek durumunda. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için ise ücret 2 bin 462,40 TL olarak belirlendi.