Afrika sıcaklarının etkili olduğu bu dönemde, hastalar ve sağlık personeli büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde yüksek sıcaklıklar nedeniyle hastaların ve sağlık çalışanlarının ciddi şekilde etkilendiği belirtildi.

Ameliyatlar +35 Derecede Yapıldı

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günde yaklaşık 20 bin hasta giriş çıkış yapıyor. Yoğun bakım ünitesi ve ameliyathane servislerinde klimaların çalışmaması, enfeksiyon riski ve operasyonların kalitesini ciddi şekilde etkiledi.

Normalde ameliyat odalarında ideal sıcaklık 10-18 derece arasında olmalı. Ancak, bozuk klimalar nedeniyle bazı acil ameliyatlar +35 derece sıcaklıkta gerçekleştirildi.

Enfeksiyon Komitesi: Ameliyatlar İptal Edilsin

Hastanenin enfeksiyon komitesi, ameliyat odalarındaki yüksek sıcaklık nedeniyle tüm ameliyatların iptal edilmesini önerdi. Ancak, bazı cerrahlar bu öneriye uymayarak ameliyatlara devam etti. Bu durum, hastaların sağlıkları açısından büyük bir risk oluşturuyor.

Başhekim ve Yardımcıları İzinli

Kriz esnasında hastanenin yönetim kadrosunda bulunan 5 başhekim yardımcısından sadece birinin görevde olduğu, diğerlerinin ise izinli veya raporlu olduğu ortaya çıktı. Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi Başhekimi İhsan Solmaz’ın da izinli olması, yönetim eksikliğini daha da belirgin hale getirdi.

Onarım Çalışmaları Devam Ediyor

Hastanedeki klimaların onarım çalışmaları sürerken, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Hakan Pamukçu konuyla ilgili açıklama yapmadı ve telefonlara yanıt vermediği iddia ediliyor.

Tabipler Odası Başkanı’ndan Uyarı

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Veysi Ülgen, hastanelerin mevsimsel hazırlıklarını yapması gerektiğini vurgulayarak, “Hastaneler mevsimlere göre hazırlığını yapmalı. Kışın ısınma, yazın serinleme sorunu olmamalı. Kavurucu sıcaklarda hastalar ciddi şekilde etkileniyor. Sıcak havalar mikrop ve salgınların artmasına neden oluyor. Umarız fazla süre geçmeden sorunu çözerler” şeklinde konuştu.