Ali Yalçın, sendikanın önemli bir dönemece girdiğini ve toplu sözleşme sürecinin başladığını belirtti. Toplu sözleşmenin, memurların hak ve taleplerinin karşılanması adına büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Açıklamada, sendikanın toplu sözleşme görüşmelerindeki beklentileri ve talepleri 16 madde halinde sıralandı.
Toplantının açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:
1- “3600 ek göstergenin şefler ve teknikerler başta olmak üzere birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerine de verilmesi, kamu görevlilerine kira yardımı yapılması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
2- Şube müdürü ve şeflerin feryadı artık duyulmalıdır
Şube müdürleri ve şeflerin özlük haklarının sorumlulukları ekseninde iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, rotasyondan kaynaklanan sorunların çözüme kavuşturulması, öğretmen iken sonrasında şube müdürlüğü kadrolarına atananlara uzman ve başöğretmenlik için başvuruda bulunma hakkının tanınması çağrısında bulundu.
3- YHS tarih olmalı, bu sınıfta görev yapan çalışanlar GİHS’ye geçirilmelidir
Yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) uygulamasına son verilmesi gerektiğine işaret eden Yalçın, “Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmeli ve özlük haklarında bu eksende bir iyileştirme sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
4- En düşük memur maaşının 22 bin TL olmasının,
5- 1. dereceye yükselen kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesinin,
6- Kamu görevlilerine kira yardımı sözlerinin yerine getirilmesinin takipçisi olacağız.
7- Bayram ikramiyelerinin çalışan kamu görevlilerine de verilmesini,
8- Vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesini,
9- 82 model kılık ve kıyafet yönetmeliğinin mevzuattan da hayatımızdan da çıkarılmasını,
10- Üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği hakkının gecikmeden hayata geçirilmesini,
11- Eğitimciye şiddetin önlenmesini sağlayacak düzenlemenin çıkarılmasını,
12- Kadroya geçirilen 4/C kökenli sözleşmelilerin hizmet süresi sorununun çözülmesini,
13- 4688 sayılı Kanun’un değiştirilerek toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesini, tutanak düzenine geçilmesini, sürenin artırılmasını,
14- Kamu Görevlileri Hakem Kurulu aritmetiğinin düzeltilmesini, örgütlenme özgürlüğünün genişletilmesini,
15- Dayanışma aidatı ve grev hakkının temin edilmesini, yasadaki çarpıklığın düzelmesini, masadaki adaletsizliğin giderilmesini sağlayacak olan da yine biziz.”
16- Akademik ve idari personelin mali ve özlük sorunları acilen çözüme kavuşturulmalıdır
Üniversite çalışanlarının çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Akademik personelin maaş ve ücretleri artırılmalı, araştırma görevlileri başta olmak üzere, öğretim elemanlarına istihdam ve akademik yükselmelerinde kadro ve iş güvencesi sağlanmalıdır. Toplu sözleşmede hüküm altına aldığımız üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkı bir an evvel ve mağduriyete mahal verilmeden hayata geçirilmelidir. Bunun yanı sıra, üniversite idari personelinin, akademik personele tanınan özlük haklarından istifade etmesi başta olmak üzere, özlük haklarında iyileştirme yapılmalıdır. Bu ve benzeri taleplerin, beklentilerin karşılanması, sorunların çözülmesi için mücadelemiz, gayretlerimiz ve girişimlerimiz sürecek” dedi.
Toplu sözleşme için hazırlıklarımız devam ediyor
Ağustos ayında yapılacak olan toplu sözleşme sürecine de değinen Yalçın, “Talepleri toplamaya başladık. Her zaman olduğu gibi mutfakta sağlam bir hazırlık yapıyoruz. Mevcut ekonomik şartlarda zorlu bir toplu sözleşme süreci bizi bekliyor. Bu süreçte, teşkilatımızla istişarelerimizi yapacak, nasıl bir strateji izleyeceğimizi kararlaştıracak, buna göre süreci yöneteceğiz” diye konuştu.