Aynı işi yapan çalışanlar arasında statü farkından doğan adaletsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, Cumhurbaşkanı’nın sözünün tutulması için 2026 yılı Ocak ayında en düşük memur maaşının en az 66-67 bin TL olması gerektiğini vurguladı.

Toplu Sözleşme Sürecinde Geri Sayım

Türkiye Basın Federasyonu’nun “Anadolu Sohbetleri” programında konuşan Yalçın, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos’ta başladığını ve ay sonunda tamamlanması gerektiğini belirtti.
Şu anda 3 hizmet kolunun müzakeresi kaldığını ifade eden Yalçın, pazartesi günü tüm hizmet kollarının tamamlanmasının ardından hükümetin teklifini sunacağını söyledi.

“Bu Kıyas Asla Kabul Edilemez”

Yalçın, kamuda aynı statüde çalışan memurlar arasında maaş skalasında bozulma yaşandığını, işçi ve memur olarak aynı işi yapanlar arasında da adaletsizlik olduğunu dile getirdi.

Bazı çevrelerin, “Elektrik direğinde çalışanla kıyas yapıyorsunuz” veya “Maden ocağında kömür çıkaranla kıyaslıyorsunuz” şeklindeki söylemlerini hatırlatan Yalçın, “Böyle bir kıyası asla kabul etmiyorum” dedi. Memurların kendi içinde adil bir ücret dengesi kurulmasının önemine dikkat çekti.

Eğitim ve Kariyerin Değeri Azalıyor

Yalçın, okumanın, akademik kariyer yapmanın ve mesleki gelişimin maaş skalasında karşılığını bulamamasının ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi. Memur-Sen olarak bu konunun üzerinde kararlılıkla durduklarını belirtti.

“Cumhurbaşkanı’nın Sözü Yerine Getirilmeli”

Yalçın, 2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği “En düşük memur maaşı, en düşük işçi maaşının üstünde olacak” sözünü hatırlatarak,
“Bu sözün korunması için 2026 yılı Ocak ayında en düşük memur maaşı en az 66-67 bin TL olmalı” ifadelerini kullandı.