Avukat Ali Onar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla kiracıları nelerin beklediğini anlatarak, “Ev sahipleri kafalarına göre artış yapamaz. Borçlar Kanunu’na göre kira tavan artış oranı, yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Yüzde 100, yüzde 200 gibi artışlar yapılamaz” dedi.

Kira Artış Oranı Enflasyonla Belirlenecek

Onar, Borçlar Kanunu’nun geçici maddesiyle kira artış oranının yüzde 25 olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Eğer herhangi bir yasal düzenleme yapılmazsa Temmuz 2024 itibariyle yüzde 25’lik tavan oran sona erecek. Kira bedelleri için yıllık enflasyon ortalaması dikkate alınacak ve bu oran aşılamayacak” diye konuştu.

Danıştay’ın Ek Ödeme İptali Neleri Değiştirecek? Danıştay’ın Ek Ödeme İptali Neleri Değiştirecek?

“Tarafların Anlaştığı Artış Oranı Geçerli Olmaz”

Taraflar arasında kira bedelinin artırılmasına ilişkin bir bedel belirlenmemişse bu oranın enflasyon oranına göre belirleneceğini belirten Onar, “Merkez Bankası tarafından açıklanan aylık ve yıllık enflasyon miktarı dikkate alınacak. Taraflar kira artış yüzdesi belirlemiş olsalar dahi bu sözleşme geçerli olmaz, mahkeme tavan miktarını dikkate alacaktır” dedi.

5 Yıl ve Üzeri Sözleşmelerde Durum Farklı

Beş yılı doldurmuş kira sözleşmelerinde tavan miktarı gözetilmeyeceğini ifade eden Onar, “Bu durumda kira bedelinin artışı söz konusu olabilecektir. Ancak bu durum, kiralayanın lehine olan bir durum” şeklinde konuştu.

Kiracılar Yasal Haklarını Kullanabilir

Onar, “Ev sahipleri keyfi bir artış yapamayacaklar. Yüzde 100, yüzde 200 gibi artışlar yapamazlar. Kira sözleşmelerinde böyle bir hüküm olsa dahi bu geçersizdir. Kiracılar yasal yollara başvurabilir ve kanunda öngörülen artış bedelinin uygulanmasını talep edebilir” dedi.

Kira Ödemelerinde Banka Kullanımı Önemli

Son olarak, kira ödemelerinin mutlaka bankalar aracılığıyla “kira” açıklaması yazılarak yapılması gerektiğini vurgulayan Onar, bu şekilde hem kiracının hem de ev sahibinin haklarının korunacağını belirtti.