Goldman Sachs Bankası, faiz artışının nihai faiz tahminlerini yukarı yönlü etkilediğini belirtti ve Türkiye'deki enflasyon beklentilerini ele aldı.

Goldman Sachs Bankası uzmanları, TCMB'nin faiz artışının ardından enflasyonla ilgili yukarı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti. Uzmanlar, enflasyonun yıl sonunda %70 seviyelerinde olabileceğini ifade etti.

Enflasyonun yıl sonunda %70 yükselme ihtimali var

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 baz puanlık faiz artışının ardından Goldman Sachs Bankası uzmanları, faiz artışı ve enflasyonla ilgili bir değerlendirme yaparak %40 nihai faiz tahmininde bulundular. Ancak uzmanlar, bu durumda yukarı yönlü risklerin hala varlığını sürdürdüğünü ve enflasyonun yıl sonunda %70'lere çıkma olasılığının bulunduğunu belirttiler.

Goldman Sachs Banka uzmanlarının faiz analizi!

Goldman Sachs Bankası uzmanlarının değerlendirmesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir haftalık repo faizinin enflasyonu kontrol etmedeki önemi artmış durumda. TCMB'nin geri kalan yıl boyunca somut bir faiz artışı yapmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

TCMB Para Politikası Kurulu, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık bir artışla %25'ten %30'a yükseltti. Ayrıca TCMB, aylık enflasyon ana eğiliminde düşüşün başlayacağını ve enflasyon görünümünde gözle görülür bir iyileşme olana kadar parasal sıkılaştırmanın süreceğini açıkladı.

Tüketici enflasyonunun yaklaşık %60'a ulaşması ve yılın geri kalanında yüksek seyretmesi beklenirken, TCMB'nin sıkılaştırma politikasını artıracağı vurgulanıyor. Geçen ay gerçekleştirilen 750 baz puanlık faiz artışının ardından, TCMB'nin toplamda 2,150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdiği belirtiliyor.