Eski Danıştay hakimi Önder Tekin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerle ilgili geçtiğimiz dönemde bir dava süreci yaşadı. ANKA haber ajansının aktardığına göre, Tekin 2021 yılının son 6 ayına ilişkin paylaşılan verilerin iptalini talep etti ve TÜİK'in yaptığı veri paylaşımının kendisini yoksullaştırdığını iddia etti.

Ancak Eski Danıştay hakiminin açtığı dava, istinaftan ret kararı aldı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi tarafından görülen dava, "Davalı idare tarafından aylık olarak açıklanan enflasyon artış oranlarının davacının maaşının artışına doğrudan bir etkisinin olmadığı" kararını uygun buldu ve davayı reddetti.

Ret kararını gören eski Danıştay hakimi olayı Anayasa Mahkemesine taşımayı düşünüyor. Öner Tekin, konuyla ayaklı ise şu şekilde açıklama yaptı;

TÜİK’in son yıllarda açıkladığı enflasyon artış oranlarının gerçek enflasyon oranlarından çok daha düşük açıklanması nedeniyle tüm kamu görevlileri ve emeklilerinin alım güçleri eridi. Yoksulluk derinleşiyor. İnsanlar zorunlu ihtiyaç maddelerini dahi karşılayamıyor. Emeklilerin, milletvekili emeklileri hariç tamamı yoksul. Bir emekli yargıç olarak yıllardır yoksulluk sınırının altında aylık alıyorum. Emeklilerin büyük çoğunluğu artık açlık sınırının altında aylık alıyorlar.

Muhalefet partilerinin ve sendikaların TÜİK’in bu kamu görevlileri ve emeklileri yoksullaştıran idari işlemine karşı etkili bir hukuki mücadeleyi yöntem olarak benimsememeleri nedeniyle 2021 yılı son altı aylık enflasyon artış oranlarına ilişkin TÜİK idari işleminin iptali istemiyle Danıştay’da 2022 yılı ocak yanında dava açtım. Danıştay’ın görev alanında kalmasına rağmen konu, Danıştay dosyayı idare mahkemesine gönderdi.