Eylemler 12. haftasına girerken, sağlıkçıların maaşlarında ocak ayında yüzde 10 ile başlayan vergi dilimi, yıl içinde yüzde 20’ye yükseldi. Bu kesintiler nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında 9 bin TL civarında düşüş yaşandı.

Vergi Dilimi ve Enflasyon Sorunları

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, Cumhuriyet’ten Merve Kılıç'a yaptığı açıklamada, “Yılın başında yüzde 10’luk vergi dilimindeyiz, sonra yüzde 20, 27 ve yüzde 35’e giriyoruz. Hazirandan itibaren maaşımızın yaklaşık yüzde 20’si kesiliyor” dedi. Aile hekimlerinin daha fazla kesinti yaşamasının, vergi dilimine erken girmelerinden kaynaklandığını belirten Kırımlı, “Enflasyon ve ara zamlarla birlikte iyice yoksullaşıyoruz. Problem aile hekimliğindeki ücret politikamızda” ifadelerini kullandı.

Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride? Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride?

ASM'lerde Mağduriyet

Kırımlı, “Kasım ayında aldığımız maaş, arada yüzde 35 zam olmasına rağmen ocak ayına göre 5 bin TL fark ediyor. Zam bize gelmeden eriyor. Aile sağlığı merkezleri (ASM) bu konuda en mağdur olanlar. Buradaki ebe ve hemşireler, kendi muadillerinden daha düşük maaş alıyorlar. Burada çalışmak zorlaşıyor onlar için. Enflasyon artarken, maaşımız azalıyor” diye konuştu. Verginin nereye gittiğini bilmediklerini vurgulayan Kırımlı, “Kamuda tasarruf deniliyor, şehir hastanesi yapılıyor. Ama ASM yapılmıyor. Çocuğumuza okul, yetişkinimize bakım evi yapılmıyor. Uçak alınıyor, araba alınıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Vergi Sistemine Eleştiriler

Kırımlı, “Vergi dilimlerini de bozmuşlar. 10 sene önceye göre daha erken giriliyor artık. Rakamları da azaltmışlar. Çok alandan çok vergi alınmıyor, daha az alınıyor. Benden 5 katı kazanan daha az vergi ödüyor. Yoksulluk sınırı altında 40-50 bin lira alıyorsanız yüzde 35 vergi kesiliyor. En üst dilimden vergi veriyorsunuz. Düzen orta sınıfı ezmek üzere kurulmuş. Bizden aldıkları parayı da çar çur ediyorlar” dedi.

Eylemler Devam Edecek

Vergide adalet talepleri karşılanana dek her çarşamba eylemlerin süreceğini vurgulayan Kırımlı, “Bunun duyulmasını sağlayacağız. Vatandaşlarımızı da katıyoruz bu eylemlere. Onlar bizden almaktan vazgeçmiyorlarsa biz de bunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Bu para bizden haksız olarak alınıyor. Bunu sürekli söyleyeceğiz. Biz verginin sabit olmasını istiyoruz. Deprem bölgesinde arabaların vergisini almaktan vazgeçtiler, doktorlarınkini almaktan vazgeçmediler” dedi.