Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında düzenlenen "Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması" programında konuşan Bakan Işıkhan, SGK personeli ve sosyal güvenlik alanında çalışan tüm emekçilerin Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutladı. Işıkhan, Türkiye’nin gurur verici bir Genel Sağlık Sigortası sistemine sahip olduğunu ve bu sistemin dünya genelinde çok az ülkede bulunduğunu vurguladı.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Yenilikler

Bakan Işıkhan, vatandaşlara en kaliteli sağlık hizmetini sunmayı amaçladıklarını belirtti. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile SGK'nin hastanelere ödediği tutarları yüzde 50 ila yüzde 75 oranında artırdıklarını açıkladı. Ayrıca, uzaktan hasta değerlendirme hizmetlerini geri ödeme kapsamına alarak, afetlerde yaralananların fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında 30 seans sonrası tedaviye devam edebilme imkanı sağladıklarını ekledi.

İlaç Erişiminde Kolaylık

İlaç erişimini kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Işıkhan, son bir yılda geri ödeme listelerini genişleterek 128’i kanser ilacı olmak üzere toplam 570 ilacı geri ödeme kapsamına aldıklarını belirtti. Böylece geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısının 8 bin 457’ye çıktığını söyledi.

Akılcı İlaç Kullanımı ve Tasarruf

Kamu kaynaklarının doğru kullanılması amacıyla akılcı ilaç kullanımı kapsamında çalışmalar yaptıklarını belirten Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptıkları düzenlemeler ve alternatif tedavi seçenekleriyle yıllık 3,2 milyar lira tasarruf sağladıklarını açıkladı. 

Hastanede Onkoloji Servisinde Saldırı: Asistan Doktorlar Kendilerini Odaya Kapattı! Hastanede Onkoloji Servisinde Saldırı: Asistan Doktorlar Kendilerini Odaya Kapattı!

Aile Hekimlerine Yeni Yetkiler

Işıkhan, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmak amacıyla aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıracaklarını duyurdu. Yaklaşık 2 milyon vatandaşın faydalanabileceği bu düzenleme ile kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji alanında kullanılan ilaçlar, aile hekimleri tarafından yazılabilecek. Mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bir yıla kadar ilaç reçete edilebilecek ve hastalar ilaçlarını 3’er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler.

Yeni Düzenleme Yakında Yürürlükte

Aile hekimlerinin raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarını yazabilmelerine imkan tanıyacak düzenlemenin yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildiği ve yakında yürürlüğe gireceği belirtildi.