MEMUR VE EMEKLİYE DE YANSIYACAK

Kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileri, Temmuz ayında yılın ikinci zammını almaya hazırlanıyor! Toplu sözleşme artışına ilave olarak yüzde 6 oranındaki zam ile enflasyon farkı da uygulanacak. Ayrıca, memur ve emekliler de refah payı alacaklar. Bu durumda, kamu işçilerine yapılan zam oranıyla benzer bir oran bekleniyor. Kamu çalışanları ve emekliler de hak ettikleri zam oranlarına kavuşacaklar.

HEM KAMU HEM ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranları belirlenecek toplu sözleşme görüşmeleri için geri sayım başladı. Görüşmeler 1 Ağustos'ta başlayacak ve 2024-2025 yılları için 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Bu görüşmelerde kamu işçilerine yapılan zam oranı da masaya yatırılacak.

Dün açıklanan zam oranı, Ağustos ayındaki toplu sözleşmede belirleyici olacak. Sadece kamuda değil, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da büyük önem taşıyor. Böylece, kamu çalışanları ve emeklilerinin yanı sıra özel sektör çalışanlarının da zam beklentileri, toplu sözleşme görüşmelerinin sonucuna göre şekillenecek.

SÖZLEŞME 3 MİLYON AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, toplu iş sözleşmesinin 3 milyonluk aileyi ilgilendirdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanım ben işçiyim, hayata işçi olarak başladım. Bugüne kadar bulunduğum yerlerde bunu yapmaya gayret ettim. İşçilerle ilgili size bir mesele söylediysem hep olumlu baktınız" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, "'Çalışanları, işçileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyen yaklaşımı da ortaya çıktı" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR SEVİYESİNE ÇIKIYOR

Emekliye ve asgari ücretliye müjdeli haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bakan Bilgin, asgari ücretin aşağı yukarı 500 dolar civarında olması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Bakan Bilgin emekli aylıklarına yapılacak kademeli zamla 7 bin lira üzerinde olan aylıkları 10 bin liraya kadar belli oranda artıracaklarını açıkladı. Bakan Bilgin asgari ücreti reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceklerini belirterek, "Aşağı yukarı 500 dolar (9760 lira) bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" dedi.

Buna göre ocak ayında net 8 bin 506 liraya çıkan asgari ücretin Temmuz'da 10 bin liraya tamamlanması bekleniyor. Bu zam aylıklara göre farklı olacak. Kademeli olarak farklı zam oranları uygulanacak. 7500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin lira üzeri aylıklar için farklı zam belirlenecek.