Gelen iddialara göre, akıllı telefonlarda yüzde 20 KDV'nin yanı sıra matrah limitine bağlı olarak yüzde 25, 40 ve 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak. Bu adımın etkisiyle, Türkiye'de üretilen akıllı telefonların fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüşlerin yaşanması öngörülüyor.

VERGİSİZ TELEFONDA DETAYLAR NETLEŞİYOR

Vergisiz telefon ve bilgisayar uygulaması ile ilgili olarak yetkililerden elde edilen bilgilere göre, özellikle öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak modellerin seçildiği görülüyor. Bu kapsamda, hangi markaların yer alacağı ve hangi bilgisayar modellerinin vergisiz olarak sunulacağına dair detaylar da açıklandı. Ayrıca, öğrencilerin bu avantajdan yararlanabilmeleri için belirli bir yaş sınırını karşılamaları gerektiği de belirtildi.

ULAŞTIRMA BAKANI AÇIKLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili açıklamalarında vergisiz telefonlar projesinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Bu yeni düzenlemeye göre, Türkiye'de üretilen telefonlar yarı fiyatına alınabilecek. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra açıköğretim ve yüksek lisans öğrencileri de bu fırsattan yararlanabilecek. Dahası, bu vergisiz telefonlar iki yıl boyunca başka bir kişi tarafından kullanılamayacak ve ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet hizmeti sunulacak.

YERLİ AKILLI TELEFONLAR VERİLECEK

Yerli akıllı telefon markalarının da bu düzenleme kapsamında öne çıktığı görülüyor. Xiaomi, OPPO, Vivo gibi global markaların yanı sıra Casper, Reeder, General Mobile gibi yerli markaların telefon modelleri de vergisiz dönemde sunulacak.

Vergisiz olarak satılacak olan telefon modelleri ise şunlar:

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022

OPPO: A15, Reno 5 Lite

Vivo: Y11s, Y21s, Y53s

Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy

TCL: 20 SE, 20 E, L7

Reeder: S19 Max Pro S

Realme: C21, C21Y, C25

OMIX: X300, X500

Tecno Mobile: Camon 16

General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro

Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus

OMIX: X5

VERGİ UZMANI DETAYLARI ANLATTI!

Vergi uzmanı Muhammet Bayram, vergisiz telefon ve bilgisayarların fiyatlarındaki düşüşü açıkladı. Bayram, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde bilgisayarlar için yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ancak akıllı telefonlar için Kültür Bakanlığı payı olarak yüzde 1, TRT payı olarak yüzde 12, üzerine yüzde 50 ÖTV ve yine üzerine yüzde 18 KDV uygulanıyor. Toplam vergi oranı yüzde 100'e ulaşıyor. Vergisiz bir telefon veya tablet, notebook gibi cihaz alınırsa, fiyatı yarı yarıya düşecek. Yani 2 bin TL'lik bir akıllı cihazın fiyatı 1.000 TL'ye inecektir. Bu uygulama muhtemelen yerli bilgisayar ve akıllı telefon üreticilerine yönelik olacaktır. Çünkü yabancı üreticilere uygulandığında cari açık artabilir. Bu nedenle yerli firmaların cihazları öğrencilere vergisiz olarak sunulacak." dedi.

Son açıklamalara göre, vergisiz telefon ve bilgisayar uygulamasında yaş sınırlaması bulunmuyor. Lisans, açıköğretim ve yüksek lisans öğrencileri de bu uygulamadan yararlanabilecek.