Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci tarafından ortaya konulan iddialar, DEM Partili 9 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi olarak sunuldu.

İddiaların Detayları

Prof. Dr. Ekinci, 2020 yılında Covid-19 pandemisi sırasında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Türk Işını” adlı cihazın etik dışı deneylerde kullanıldığını ve bu deneylerin birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olduğunu iddia etti. Ekinci, hastane başhekiminin bu cihazı hastalar üzerinde denemeyi kabul ettiğini ve üç gün boyunca hastalar ile yakınlarına bilgi verilmeden bu deneylerin yapıldığını öne sürdü.

Hemşire Huriye Uzunlar Hayatını Kaybetti Hemşire Huriye Uzunlar Hayatını Kaybetti

DEM Parti’nin Tepki Göstererek TBMM’ye Soru Önergeleri

DEM Parti, yapılan yazılı açıklamada, “2020 yılında dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sırasında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde etik dışı deneyler yapıldığı ve ‘Türk Işını’ adlı cihazın kullanıldığı iddiaları kamuoyunun gündemine gelmiştir.” denildi.

Bu açıklamanın ardından DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri Serhat Eren, Berdan Öztürk, Ceylan Akça Çupolo, Cengiz Çandar, Halide Türkoğlu, Mehmet Kamaç, Adalet Kaya ve Sevilay Çelenk meclis araştırması açılması için TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Ayrıca, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verildi.

Diyarbakır Tabip Odası’ndan Açıklama

Diyarbakır Tabip Odası, yaptığı yazılı açıklamada, Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin iddialarını ciddiye aldıklarını belirtti ve yetkililere şu soruları yöneltti:

1. Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır?

2. Covid Bilim Kurulunun bu araştırmadan haberi var mıdır?

3. Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?

4..Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?

5. SGK ile anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?

6.Bu deney için neden Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH seçilmiştir?

7.Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?

8.  Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?

Diyarbakır Tabip Odası, bu sorulara bir an önce ilgili makamlarca cevap verilmesini ve kamuoyunun aydınlatılmasını talep etti. Ayrıca, bu iddiaların suç duyurusu niteliğinde olduğunu belirterek, derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmasını istedi.

Tabip Odası, konuyla ilgili derinlikli araştırmaların devam edeceğini ve olayın takipçisi olacaklarını kamuoyuyla paylaştı.