Üniversite ve hastane yönetiminin ilgisizliği nedeniyle, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kapalı durumda ve çalışanları başka birimlere kaydırılmış durumda. Bu durum, felçli ve yürüme güçlüğü çeken hastaları çaresiz bırakıyor.
Robotik Rehabilitasyon Merkezi’nde Çürüyen Robot
2016 yılında, dönemin rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve AK Parti Milletvekilleri tarafından yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle kurulan Wolkbot Robotik, Güney Koreli mühendisler tarafından Kars’a getirilmişti. Ancak robot, arızalandıktan sonra tamir edilmedi ve kullanım dışı kaldı. İki bacakta felç (Propleji), tek kol, tek bacak (Hemipleji), Parkinson ve omurilik tedavisi olmak isteyen hastalar, tedavi için Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor.
Doktor Eksikliği Süreci Başlattı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kapatılmasının gerekçesi olarak doktor eksikliği gösterilirken, bölümdeki personel başka birimlere yönlendirildi. Buna rağmen, kapalı olan bölüme teknisyen alındığı iddia ediliyor.
Rektörlük ve Hastane Yönetiminin İhmali Var mı?
Milyonlarca lira harcanarak getirilen Wolkbot Robotik’in yeniden çalıştırılması için üniversite ve hastane yönetiminden herhangi bir girişim bulunmuyor. Fizik tedavi bölümünde bulunan ve sahipsizliğe terk edilen robotun durumu belirsizliğini koruyor.
Hastalara Umut Olmuştu
Kurulduğunda, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Wolkbot Robotik, her iki bacakta felç (Propleji), tek kol, tek bacak (Hemipleji), Parkinson ve omurilik yaralanmaları gibi sorunlar yaşayan hastalara umut ışığı olmuştu. Ancak arızalanan ve tamir edilmeyen robot, bu hastaların umutlarını kararttı.
Robotik Rehabilitasyonun Başarıları
Kurulduğu dönemde, robotun kullanımına yönelik eğitimlerin ardından 1 uzman doktor, 1 yardımcı doktor, 3 fizyoterapist ve 6 yardımcı sağlık çalışanı ile hastalara hizmet veriliyordu. “Robotik Rehabilitasyon”da günde 10 hasta kabul edilerek, her hastaya 30-40 dakikalık seanslar uygulanıyordu.
Walkbot’un Özellikleri
Yeni versiyon Walkbot, hastaya normal fizyolojik (doğada yürür gibi) yürüme eğitimi verirken, kalça eklemlerinde rotasyon yaparak merdiven inip çıkma hareketlerini destekliyordu. Ayrıca ağırlık eksiltme desteği ile daha az kuvvetle daha uzun süre egzersiz yapılmasına imkan sağlıyordu. Ancak, bu potansiyel çöpe atıldı.