Memur ve memur emeklisinin gözü 1 Temmuz’dan geçerli olacak temmuz zamlarına çevrilmiş durumda.

Milyonlarca kişinin maaş artışında enflasyon oranları ise kritik bir öneme sahip.

Dolar 25 TL’nin Altına İner mi? Dolar 25 TL’nin Altına İner mi?

Merkez Bankası ise Nisan ayına ait “Piyasa Katılımcıları Anketini” yayınlayarak memur ve emeklisine yapılacak zamla ilişkin önemli bir ipucu vermiş oldu.

Yüzde 15'i aşan kısım maaşlara yansıyacak

Milyonlarca memur ve emekli, temmuz zammını heyecanla bekliyor. Her iki kesimin de maaş artışı, son altı aylık enflasyon verilerine göre belirlenecek. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına, ilk altı aylık enflasyon oranı yansıtılacak. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 10 zam alacaklar ve ilk altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark alacaklar.

Emeklinin Yüzde 15 zammı garanti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon ocak ayında yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53 ve martta yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Bu da ilk üç aylık enflasyonun yüzde 15.06 olduğunu gösteriyor. Bu verilere göre, emekliler yüzde 15'lik zamı garanti altına aldılar. Ancak kesin rakam, nisan, mayıs ve haziran enflasyonlarının açıklanmasıyla netlik kazanacak.

Merkez Bankası enflasyon tahminleri

Merkez Bankası'nın nisan ayı Piyasa Katılımcıları anketi, memur ve emekli zam sürecine ilişkin önemli bir öngörü sağladı. Ekonomistlerle yapılan ankette, nisan ayı için enflasyon tahmini yüzde 3.25, mayıs için yüzde 3 ve haziran için yüzde 2.54 olarak belirlendi.

6 aylık enflasyon yüzde 25

Ankette ortaya konan bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, ilk altı aylık enflasyon yüzde 25 seviyesinde olacak. Bu durumda temmuz ayında emeklilere yüzde 25 oranında zam yapılması bekleniyor. Memurların ise enflasyon farkı yüzde 9.11'e çıkacak. Yüzde 10'luk temmuz zammı da bu farkla birlikte yüzde 20.02'ye yükselecek.