Doğalgaz fiyatlarında "sıfır fiyat" uygulamasının enflasyon hesaplamasında kabul edilmesinin, Haziran 2023'ten sonra memurlar ve emekliler için 6 ay boyunca ödenecek ücretleri düşüreceğini belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yöntemini uygulayacak. Değişiklik mayıs ayı enflasyonunda sert bir düşüşe neden olacak. Diğer aylarda 25 metreküp üstü ödenen fiyat dikkate alınacak.

NTV'nin haberine göre; Mayıs ayı itibarıyla uygulamaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli dogalgaz kararı enflasyon hesaplamasını değiştirdi.

TÜİK, mayıs ayı TÜFE hesaplanmasında doğalgaz için "sıfır fiyat" yöntemi uygulanacağını açıkladı.

2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki TÜFE hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak.

ZAM ORANINI DÜŞÜRECEK

İktidar; seçim döneminde 20 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında doğal gazın konut tüketiminde bedava olmasına karar vererek bunu müjde olarak sundu. Şimdi TÜİK aldığı kararla mayısta ayında enflasyon hesaplamasında kullanılan sepette doğal gazın ağırlığını 'sıfır fiyat' yönteminin uygulanacağını ilan etti. Bu durum Temmuz 2023'te yapılacak memur ve emekli maaş zam oranını düşmesine neden olacak.

Editör: Güler Sağlam