TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, genç hekimlerin yurt dışına gitme nedenlerinin başında sağlıkta şiddetin geldiğini belirtti. Orta yaş grubundaki hekimlerin ise ekonomik endişeler ve çocuklarının geleceği hakkında duyduğu kaygının bu kararlarında etkili olduğuna dikkat çekti.
Eylül ayında yurt dışına gitmek için 'İyi Hal Belgesi' alanların sayısıyla ilgili TTB tarafından yapılan açıklamada, "TTB’ye İyi Hal Belgesi başvuru sayısı eylül ayında 321 oldu. 2023’ün ilk 9 ayında 2 bin 285’e ulaştı" denildi.
Prof. Dr. Vedat Bulut, her gün ortalama 10 doktorun yurt dışında çalışmak için başvurduğunu belirtti ve yıl sonuna kadar giden doktor sayısının 3,000'i geçeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Sağlıkta şiddetin önemli bir göç nedeni olduğunu vurgulayan Bulut, yetkililere sağlık çalışanlarını korumak ve daha güvenli çalışma ortamları sağlamak için etkili yasaların çıkarılması çağrısında bulundu.
AVRUPA’DAN SONRA KORE VE DUBAİ BAŞLADI
Prof. Dr. Bulut, hekimler tarafından çoğunlukla Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri tercih edilirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehri ile Kore’ye de göç başladığını belirterek, “Son dönemde halk sağlığı uzmanları sık başvurmaya başladı. Bu da yabancı ülkelerin ileriye yönelik koruyucu hekimlik ve halk sağlığını önemli bulduğunu ve bu alanda istihdamı arttırdığını gösteriyor” dedi.
GİDENLERİN YÜZDE 40'I UZMAN
TTB verilerine göre 2023 yılında ‘İyi Hal Belgesi’ alanların yüzde 40'ını uzman, geri kalanlarının ise pratisyen hekimler oluşturdu. Yurt dışına en fazla giden branşlar ise şöyle sıralandı: Tıbbi pataloji, tıbbi biyokimya, beyin ve sinir cerrahisi, göğüs hastalıkları, adli tıp, iç hastalıkları, kadın hastalıkları, nöroloji, fizyoloji ve genel cerrahi.