Memur konfederasyonları ile iktidar arasındaki 2024-2025 yılına ilişkin toplu sözleşme görüşmeleri, geçtiğimiz günlerde başladı ve bir aylık süre belirlendi. Ancak, konfederasyonlar bu sürenin yeterli olmadığını ifade ederken, iktidar da ilk teklifin geciktirileceğini duyurdu. İlk teklifin 14 Ağustos'ta masaya gelmesi planlanıyor. Zaten bir aylık süre sınırlaması nedeniyle ilk teklifin gelmesi ayın yarısını bulacak.

14 Ağustos'taki toplantıda Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen-KESK temsilcileri masada yer alacak. Bu toplantının ardından iki gün boyunca hizmet kolları ve genel müzakereler devam edecek. 17 Ağustos'ta kapsamlı bir toplantı daha gerçekleştirilecek. Ancak, konfederasyonlar tarafından ilk teklifin kabul edilmesinin pek olası görülmediği belirtiliyor, bu nedenle 17 Ağustos'ta iktidarın yeni bir teklifle masaya gelmesi bekleniyor.

Görüşmeler 17 Ağustos sonrasında da süreceğe benziyor ve 21 Ağustos'a kadar devam etmesi öngörülüyor. Sözleşmenin sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ise 22 Ağustos'ta netleşecek. Bu tarih, tarafların anlaşmaya varıp varmadığını gösterecek.

31 AĞUSTOS SON GÜN

Böylece pazarlık için ilk teklifin geleceği 14 Ağustos’tan, 22 Ağustos’a kadar 9 günlük bir süre kalıyor. 23 ile 25 Ağustos arası hakeme gidip gitmeme için değerlendirme süreci olacak. Sözleşmede imza ve itiraz yetkisi yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen’de. Eğer sözleşme hakeme taşınırsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulu çalışmaya başlayacak. Hakem, 26 Ağustos ile 31 Ağustos arasında çalışacak ve kararını açıklayacak. Hakemin verdiği karar kesin nitelik taşıyor. Böylece süreç tamamlanmış olacak. Memur ile memur emeklisinin zam oranları netleşecek.

Cumhuriyet