The Ekonomist 7’li koalisyonun kendi içerisindeki karmaşasına dikkat çekerek muhalefetin seçmen kaybettiğinin altını çizdi.

Türkiye 14 Mayıs seçimleri için geri sayıyor. Resmi günün belirlenmesinden bu yana dünya medyası da Türkiye seçimlerine yoğun ilgi gösterirken, seçim sonuçlarına ilişkin analizler peş peşe geliyor. Seçimlere özel ilgi gösteren Batı medyasında 14 Mayıs araştırmaları sık sık yayınlanıyor.

"ERDOĞAN YENİDEN SEÇİLECEK"

Son olarak konuya eğilen İngiliz dergi The Economist, seçim analizinde dikkat çeken ifadeler kullandı. Londra merkezli derginin araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU), 14 Mayıs seçimlerine ilişkin "Erdoğan kazanacak" yorumunda bulundu.

EIU'nin kıdemli araştırmacıları Agathe Demarais ve Adeline VanHoutte, "Yarışın, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında olduğuna şüphe yok" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'ın kamuoyu profilinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çekilen analizde, "Erdoğan seçim yaklaştıkça somut adımlar atarak bir seçim ekonomisi planını uyguluyor. EIU, ülkedeki muhafazakar seçmenlerin çoğunun desteğini elinde tutan Erdoğan'ın yeniden seçileceğini öngörüyor" yorumunda bulunuldu.

7'Lİ KOALİSYONDAKİ KAOS SEÇMENİ GERİ ÇEKTİ

Hükümetin, 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından deprem bölgesinde 7/24 çaba gösterdiğine değinen EIU, bunun yanı sıra ekonomide emekliler başta olmak üzere açıklanan reformların da seçmenin desteğini çektiğini söyledi.

Yapılan analizde Kılıçdaroğlu'nun gafları, 7'li koalisyonun ayrışık mesajlar vermesi ve Muharrem İnce'yle girilen soğuk savaş gibi nedenlerin kararsız seçmenleri Cumhur İttifakı'na yönelttiği belirtildi. EIU'nun bu analizi, Batı merkezli medyanın 7'li koalisyona yönelik ilgisinin azaldığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Kaynak:Sabah